Mnogežene tokom dijete izbegavaju slatkiše, samo da bi nekoliko dana nakon togapopustile pod pritiskom i pojele celu čokoladu.
Naučnici su želeli otkriti da li osećaj krivice smanjuje njihovouživanje tokom konzumiranja ovog slatkiša.
Kada osećaju krivicu, žene se samo bolje pripremaju na većeuživanje u nečemu što smatraju zabranjenim. Tokom istraživanja, 40 žena je bilopodeljeno u dve grupe.
Jedna grupa je čitala časopise o zdravlju u kojima su sve osobeizgledale mršavo i zdravo. Druga grupa je gledala slike koje nisu bile povezanesa zdravljem. Svih 40 žena je dobilo po jednu čokoladu koju su morale pojesti.Nakon toga je svaka morala reći koliko zadovoljno se osećala dok je jela tučokoladu.
One žene koje su pre konzumiranja čokolade posmatrale fotografijepovezane sa zdravljem su za 16 posto više uživale u čokoladi od žena u drugojgrupi.