Omiljena letnja poslastica za gotovo svemališane, sladoled je isto tako zastupljen i među pripadnicima ostalihgeneracija.
Iako se u našoj zemlji radije odlučuju za oneuobičajene ukuse kao što su vanila, jagoda, čolokolada i lešnik, sve je višeonih ljudi koji imaju želju da probaju neke nove i, na neki način ne takouobičajene ukuse sladoleda. Zato i ne čudi što su u prestonici Srbijeposlednjih godina otvorene brojne speciajlizovane prodavnice upravo za ovuposlasticu koje pokušavaju da udovolje istančanom ukusu svojih mušterija.
Iako postoje podaci da je sladoled biokorišćen još u davna vremena, ne može se osporiti činjenica da je nekrunisanadomovina sladoleda Italija. Možda i zato što jedino u ovoj zemlji, od nedavnopostoji čak i specijalizovana škola, odnosno fakultet za sve one ljude kojižele da saznaju tajnu spravljanja savršenog ukusa specijalnog italijanskogsladoleda.
Dok ga neki pripremaju na tradicionalan način,čime u velikoj meri utiču na poboljšanje njegovog ukusa, ima i onih poslastičarakojima je draža ideja da prodaju industrijski spravljen sladoled, ali pravisladokusci znaju šta valja, pa takve poslastičarnice zaobilaze u širokom luku.
Zanimljivi ukusisladoleda
Činjenica da postoje ljudi koji imaju želju daeksperimentišu sa tradicionalnim ukusima, te da ih kombinuju sa nekim, ne takouobičajenim vrstama sladoleda nas je navela da potražimo najzanimljivije ukusesladoleda koje možete da probate širom sveta, mada ćemo se ovom prilikomusredsrediti na nama bliže zemlje.
Da počnemo od susedne Grčke, u kojoj mnogi odnas provode letnji odmor. Verovatno ste imali prilike da isprobate njihovsladoled u koji je dodat čuveni keks ‘Oreo’. A i ako niste vi lično imaliprilike da to učinite, onda smo sasvim sigurni da vaši mališani jesu, kao štosmo sigurni da su u najmanju ruku bili oduševljeni njegovim ukusom. Takođe, nemožemo a da ne pomenemo i grčki sladoled u koji je dodat kadaif, tako da imateutisak da jedete savršenu poslasticu, jer jačinu i slast čuvenog kadaifa naspecifičan način neutrališe grčki domaći sladoled od vanile. Tu je i takozvaniekmek sladoled koji bi mogao da se uporedi sa ukusom šumskog voća, mada je upitanju zapravo tradicionalni turski voćni specijalitet koji je ukombinovan samešavinom sladoleda od jagode i vanile.
Kada su u pitanju zanimljivi ukusi sladoleda,ne možemo a da se ne osvrnemo i na Italiju, naravno. Osim već uobičajenihukusa, poput onoga sa belom i crnom švajcarskom čokoladom, te tiramisua,odnosno sladoleda sa pistaćima, mangom i ukusom čuvenog kolača ‘Cheesecake’Italijani su, sasvim logično prvi koji su lansirali sladoled sa ukusom guma zažvakanje. Treba pomenuti i sladoled sa ukusom kokosa i limuna, koji su takođevrlo specifičnog ukusa.
U Italiji je čuven i sladoled sa sosom odvišanja (Amarena), kao i od dinje (Melone), a svakako treba pomenuti i nadalekočuveni italijanski sladoled specifične zelene boje, sa ukusom mente.
Mora se priznati da svi zanimljivi ukusisladoleda koje smo pomenuli ne mogu da priđu onome koji se priprema od vrstesira pod nazivom ‘Ricotta’. Često ćete naići na naziv ‘Ricotta Stregata’ ilijednostavno ‘Ricotta’, a ako želite da eksprimentišete, onda je definitivnopreporuka da isprobate i ovaj ukus.
Ono što ćete svakako gotovo svugde moći dapročitate se odnosi na vest koja je relativno skoro objavljena, a vezana je zaVeliku Britaniju. Naime, prema toj vesti je upravo u ovoj zemlji pripremljenprvi put u istoriji sladoled koji je napravljen od majčinog mleka. Ipak, kadamalo bolje razmislite, ta poslastica (ako uopšte tako može da se nazove) nemaama baš nikakvog razloga da bude uvrštena među najzanimljivije ukuse sladoleda,jer je toliko boljih i interesantnijih ukusa na raspolaganju širom sveta!