Da li spadate u onu veliku većinu ljudi koji uživaju u izvanrednom ukusu i mirisu piva? Uživate da se nakon napornog dana ili uz utakmicu omiljenog kluba opustite uz omiljeno pivo, ali da li znate šta je sve potrebno da bi uživanje u pivu bilo potpuno i kvalitetno?
Neretko se dešava da se pivopije žale da ih boli glava, da se osecaju naduto ili kao da su dehidrirali nakon uživanja u ovom napitku. Problem je u tome što ljudi ne znaju kako se pravilno servira i ispija pivo. Za savršeno ispijanja piva potrebno je nekoliko faktora poput čase, temperature piva i način sipanja. Najbolje su čaše od debelog stakla koje su odličan izolator i pivo duže drže hladnim. Najbolji izbor čaša svakako su krigle koje su u proslosti imale i poklopac koji je pivo čuvao od hlađenja, ali i od raznih insekata.
Temperatura veoma utiče na ukus piva. što je hladnije, manja je količina ugljen-dioksida, pa je time manje izražen ukus i miris piva. Lager, vrsta piva koja je najzastupljenija kod nas, uglavnom se služi na temperaturi od pet do devet stepeni.
Način sipanja je presudan za maksimalni užitak. Pivo na vrhu mora da ima penu ‘debelu bar dva-tri prsta’, kako profesionalni šankeri imaju običaj da kažu. Pena služi kao izolacija od spoljnih uticaja i održava temperaturu piva nakon točenja.
Najvažnije je da odstranimo višak pene, onu koja nadvisi vrh čaše ili krigle, jer nas upravo od tog viška i boli glava! Naime, ti veliki mehuri na vrhu su zapravo višak ugljen-dioksida i izazivaju gorušicu, nadutost, podrigivanje i glavobolju.
Konzumiranje alkohola dovodi do dehidratacije, pa ako želite da izbegnete mamurluk ujutru, najbolje je da posle uživanja u pivu, a pre odlaska u krevet, popijete nekoliko čaša vode.
Izvor: gastrovodic.rs