VOĆE IZ RUM-ĆUPA JE KLASIČAN NAČIN KONZERVIRANJA VOĆA U ALKOHOLU.
Voće iz rum-ćupa ili rumtopf je austrijski, nemački i danski desert od mešanog voća i alkohola koji se tradicionalno jede oko Božića, ali počinje da se priprema početkom leta.
Mešavina raznog voća, jakog ruma i šećera puni se u veliku posudu. U ovim zemljama se prave posude posebno za rumtopf. Smeša sazreva nekoliko meseci, dok plodovi ne postanu vrlo mekani i potpuno zasićeni rumom. Voće uključuje bobice, trešnje, šljive i marelice. Nisu sva voća prikladna za Rumtopf, a rum bi trebalo da bude sa više od 55 vol.% alkohola.
Rumtopf se tradicionalno jede kao kompot i služi kao preliv na kolačima, vaflima i pečenim jabukama, a služi se i preko sladoleda.
- Da bi se voće održalo, rum treba da ima zapreminski sadržaj alkohola od 54%.
- Rum ćup počinje da se slaže početkom leta.
- U ćup se stavljaju i začini, kao što su vanila i zvezdasti anis
- Šećer se stavlja u polovini težine voća.
- Četiri nedelje nakon što je stavljena poslednja voćka, smesa se ponovo preliva rumom do vrha.
- Dve nedelje nakon ovoga će voće iz rum ćupa biti spremno. To je kraj novembra ili početak decembra.
Posuda se drži na hladnom i mračnom mestu, poput podruma, šest do devet nedelja, tako da do zimskog vremena bude spremno za uživanje. Rumtopf je tradicija koju mnoge porodice svake godine obnavljaju. Klasični recept je onaj u kojem se sa punjenjem ćupa kreće u leto i otvara se blizu Božića.
Voće koje se dodaje: jagode, trešnje, breskve, marelice, kruške, grožđe, ananas, šljive, nektarine, kupine, orasi, suvo grožđe…
Izvor: www.hrana-pice-price.com