Punjena bundeva sa kestenjem, brusnicama i pirinčem
Ova složena mešavina slatkih i slanih elemenata, sa kombinacijom različitih tekstura, učiniće da u potpunosti zaboravite na meso.
Satojci
- 1 izdužena bundeva (oko 1.2 kg)
- 1 crveni luk
- 1 češanj belog luka
- 30 g sveže žalfije
- 10 komada sušenog paradajza
- 75 g pečenog kestenja, bez ljuske
- 75 g pirinča (najbolji je basmati)
- 75 grama sušenih brusnica
- maslinovo ulje
- crno vino
- morska so
- sveže mleveni crni biber
Operite bundevu. Pažljivo je isecite na dva dela po dužini. Kašikom izvadite sredinu sa semenkama i meso bundeve. Na dve kašičice maslinovog ulja propržite sadržaj koji ste izvadili iz bundeve, zajedno sa očišćenim i sitno isečenim crvenim i belim lukom, kestenjem, sušenim paradajzom i listovima žalfije. Naspite pirinač i brusnice, promešajte i onda zalijte sa malo crnog vina. Posolite i pobiberite, pa pustite da se krčka oko 10 minuta, uz povremeno mešanje. Ovom smešom napunite oba dela bundeve, pa ih spojite po dužini. Premažite bundevu maslinovim uljem, pospite je solju i biberom. Umotajte je u dva sloja folije i pecite 2 sata, u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C. Nakon što je ispečena, pustite je da se malo ohladi, i secite na kolutove.
Izvor: citymagazine.rs