AAH! Blog

Vagi govedina iz Japana

Vagi govedina važi za jedno od najmekših mesa na svetu.

Vagi govedina, tj. “Vagiu” govedina – znači “japanska krava”. Samo neki od razloga za visok kvalitet ovog mesa su: redovna masaža kako bi se masnoća lepo i ravnomerno rasporedila, u ishranu su uključeni pivo i vino od pirinča, a u štalama se pušta Mocart.

Ipak, koliko god gore navedeno lepo zvučalo, prava zasluga za kvalitet mesa je pre svega u tome što je ova vrsta krava jedna od najboljih na svetu – krave su srednje veličine, uglavnom crne boje, hrane se na najboljim pašnjacima, ishrana im se sastoji od zrnevlja, repe i krompira, i nema upotrebe lekova i hormona za rast. Takođe, ove krave rastu dva puta duže od drugih krava.

Zato je Vagi govedina mermerna, divno prošarana i veoma skupa. Izvorno su Vagi krave uzgajane samo u Japanu, uglavnom u provinciji Kobe i samo meso koje dolazi iz tog kraja se može zvati “Kobe govedina”. Danas, međutim, Vagi govedina dolazi iz Australije, Kanade i Amerike. Ovo meso sadrži duplo manje nezasićenih masti u odnosu na druge govedine.

  • Za pripremu ovog izuzetnog mesa je važna temperatura mesa pre prženja, zato je meso potrebno izvaditi iz frižidera najmanje dva sata pre planirane pripreme, kako bi se meso opustilo.
  • Za razliku od drugih vrsta govedina, Vagi govedinu treba posoliti pre kuvanje kako bi se u potpunosti izvukao ukus iz masnoće
Mermerne šare na mesu

Koje su još vrste mesa izuzetno cenjene?

Angus
Meso ove izvorno škotske pasmine goveda je fine strukture, tamno crvene boje i izrazito prošarano. Odlično je za sočne odreske ili prženje. Danas se Angus takođe uzgaja u Irskoj, SAD i Nemačkoj. Ono što daje poseban ukus je činjenica da irska goveda Angus pasu na sočnim pašnjacima, blago zasoljenim morem i vetrom.

Bizon
Severnoamerički i kanadski bizon se jako puno kreće jer prelazi velike kilometraže u migracijama kroz prerije, pa je zbog toga meso “posno”. Pošto se bizoni hrane uglavnom divljim biljkama i biljkama bogatim mineralima iz stepskog kraja, meso ima dodatne arome. Tekstura ovog mesa je delikatnija od govedine, i treba mu manje vremena za kuvanje i ne bi trebalo da se kuva do kraja

Iberijska svinja
Porco Iberico je najpoznatija svinjetina na svetu. Polu-divlja, crna Iberijska svinja slobodno živi u hrastovim šumama jugozapadna španije i Portugala. Hrani se travom i žirom, koji daje sočnom mesu orašastu aromu. Od leđnog dela se pravi jamon Iberico (pata negra).

Izvor: www.hrana-pice-price.com

Shopping Basket