Belgijski vafli (waffle) su poslastica nastala još u srednjem veku, čije varijante recepata su se održale sve do danas i pri tome dodatno dobio na popularnosti zbog lakoće pripreme i brojnih varijacija.
Ono što karakteriše belgijske vafle je način pečenja – između dve usijane metalne ploče, kao i specifičan zgled koji potiče od oblika tih ploča. Izgled vafla se ustalio dosta rano, još u XV veku, a ovekovečen je na slici „Borba između karnevala i posta“ flamanskog renesansnog slikara Pietera Bruegela, na kojoj se jasno vide belgijski vafli sa prepoznatljivim obrisom kako se koristi kao ulog prilikom bacanja kockica.
Iako je prvi poznati recept za belgijske vafle nastao u Parizu, u uputstvu koje je jedan poslastičar ostavio svojoj mladoj supruzi: „Umuti nekoliko jaja u posudi, začini solju i vinom. Dodaj nešto brašna i promešaj“, u Belgiji su vafli dobili status nacionalne poslastice i brojne oblike koji se i danas koriste. Kako je kroz istoriju cena šećera padala, tako su belgijski vafli postajali dostupniji širokim narodnim masama, a ulični prodavci koji na licu mesta prave ovu poslasticu i danas su prisutni u mnogim belgijskim gradovima.
Sastojci:
šolja je od 250ml.
2 šolje brašna
1 kašika praška za pecivo
1/4 kašičice sode bikarbone
1/4 kašičice soli
1/4 šolje (cca 5 ravnih kašika) šećera
1/2 šolje buttermilk (ili jogurta)
1 šolja mleka
2 kom. jaja
1/4 šolje (cca 7 kašika) rastopljenog, neslanog putera
Prvo podeliti sastojke na ‘suve’ i ‘mokre’.
SUVI : Prosejati brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Zatim dodati so i šećer, i sve to kašikom dobro imešati.
MOKRI : U drugu posudi izmutiti viljuškom dva cela jaja, dodati buttermilk (jogurt) i mleko.
Puter rastopiti i prohladiti (njega ćemo zadnjeg dodati).
Zatim sjediniti ‘suve’ i ‘mokre’ sastojke i lagano mešati dok se sve lepo ne sjedini i grudvice razbiju. Zatim u tankom mlazu, mešajući smesu, dodavati rastopljeni puter.
Čim se pojave sitni balončići, smesa je spremna.
Ostaviti na sobnoj temperaturi 15ak minuta – za to vreme spremite waffle maker i uključite ga da se greje.
Peći vafle po već poznatom postupku
Mogu se poslužiti na više načina :
Jagode i šlag (300gr jagoda oprati, naseckati po dužini i dobro izmešati sa 3 pune kašike prah šećera, ostaviti u frižider i promešati par puta pre serviranja, kako bi se stvorio sirup od jagoda. Prvo ovo uradim pa spremam vafle).
Banane i crna čokolada (neposredno pre posluživanja rastopiti 50gr crne čokolade sa 1 kašikom ulja. Naseckati banane na kolutove, poslagati ih po vaflima i preliti čokoladom).
Kupine i bela čokolada (100gr kupina oprati i izmešati sa kašikom prah šećera, ostaviti u frižider i promešati par puta pre serviranja-dobićete smesu sličnu džemu, a neposredno pre posluživanja otopiti 50gr bele čokolade sa 1 kašikom ulja i preliti preko kupina).
Javorov sirup (Maple syrup)
Ili ih jednostavno pospite prah šećerom i cimetom.
PRIJATNO!!!
Izvor: gastrovodic.rs