AAH! Blog

04b83571e85930ab34e2d26a277b6dbc8c9b15f3

Ugledni francuski list pisao o srpskom vinaru

U LISTU LIBERATION OBJAVLJENA JE REPORTAŽA O PODRUMU BOTUNJAC I NJENOM OSNIVAČU, KOSTI BOTUNJCU, KOJI JE OPISAN KAO MARKANTNAN VINAR BESKOMPROMISNO POSVEĆEN KVALITETU

04b83571e85930ab34e2d26a277b6dbc8c9b15f3

Francuski list Liberation objavio je izuzetno pohvalnu reportažu o Podrumu Botunjac, poznatoj vinskoj kući iz Župe, koja je u potpunosti posvećena tradicionalnim i prirodnim vinarskim tehnikama. Reportaža se bavi i ličnošću Koste Botunjca, koga opisuju kao markantnog vinara zanimljive biografije i inovativnog vinarskog stila, i njegovom vinskom kućom u kojoj, kažu Francuzi, ne postoje kompromisi sa kvalitetom i vinarskim tehnologijama.- Botunjčev prvi prioritet je kvalitet, a najvažniji cilj – dobro vino – piše u uvodu teksta, uz opšte podatke o župskoj vinariji koja na 2.5 hektara gaji grožđe od koga pravi 10.000 boca godišnje.Zvezda vinarije je, navode novinari Liberasiona, Pino Botunjac, vino u potpunosti napravljeno od pino noara.- Prvi susret sa ovim vinom i njegovim vedrim aromama šumskog vođa ovaploćuje duh mesta na kome je nastalo, a koje održavaju vinar i njegova supruga Nevenka: jednostavnost, samopouzdanje i poštenje umiruju posetioca i donose mu osmeh na lice. „Na kraju krajeva, dokaz je u čaši, i šta vam više treba? Pustite vino da govori“ – navode Botunjčeve reči, predstavljajući vinara kao umetnika-slikara, inžinjera i ljubitelja istorije, za koga je vinarstvo deo uzbudljive porodične priče. Ta priča uključuje i prenošenje tajne pravljenja dobrog vina od prokupca, koju je Botunjčev deda prosledio potomcima u trenutku kada je mislio da neće preživeti zarobljeništvo u nacističkom logoru.- Prokupac je piće plemića i monaha, koji su u ovoj oblasti živeli stotinama godina. Tamna boja vina od ove autohtone sorte, arome hrasta i naglašene kiseline ne daju vam da zaboravite tajnu koju je Botunjčev deda preneo potomcima – navode francuski novinari.U Liberasionu navode i da je Botunjac danas inspiracija za mlađe vinare.- Botunjčeva vina stekla su svoju reputaciju u srpskim vinotekama i restoranima. Danas se izvoze i na sever Evrope, a Botunjčeve metode privlače pripadnike nove generacije vinara. „Idi kod Koste“, tako danas govore ljudima u Srbiji koji tragaju za prirodnim metodama za pravljenje dobrog vina. Euđenio Bera, koji radi za Slow Food pokret na Balkanu, slaže se sa ovim: „Kosta je među prvim vinarima u Srbiji koji su počeli da proizvode vina dobijena stopostotno prirodnim metodama. Danas postoji tržište za takva vina. Ono nije veliko, ali raste“ – navodi se u ovom veoma laskavom tekstu.Kosta Botunjac kaže za Vino & Fino da mu je izuzetno drago zbog toga što su se u uglednom listu odlučili da predstave baš njegovu vinariju.- Dobro vino daleko dobaci, a način na koji ja radim i stvaram je jedinstven i najteži. To je ono što su oni tražili, a predložio Euđenio Bera iz pokreta Slow Food – kaže Botunjac, vinar čiji je profil u listu Liberasion još jedan korak u pravcu boljeg predstavljanja našeg vinarstva u svetu, a naročito potencijala naših vinarija da proizvode vrhunska vina i od zahtevnih internacionalnih sorti kao što je pino noar, i od autohtonih sorti kao što je naš prokupac.

 

Izvor: www.vinoifino.rs

Shopping Basket