Torta od pirinča je jedan od od tradicionalnih recepata italijanske kuhinje.
- 1,8 l mleko
- 1 komad štapić vanile
- 1/2 kora limuna (narendano)
- 200 gr šećer
- 300 gr pirinač za risoto
- 5 komada jaja
- 50 ml liker od pomorandže
- 40 gr suvo grožđe
- 1 komad pomorandža
- Zagrejte rernu na 180 C stepeni. Za pečenje koristite posudu prečnika 24 cm, podmažite je i obložite papirom za pečenje.
- Očistite vanilu. Presecite štapić vanile uzdužno i ostružite unutrašnjost.
- Sitno narendajte limunovu koru od 1/2 limuna.
- U posebnu posudu dodajte mleko, očišćenu vanilu, i kuvajte 20-25 minuta na srednjoj toplot, tako da je pirinač gotovo skuvan (al dente). Sklonite sa izvora toplote i ostavite da se ohladi. Dodajte narendanu limunovu koru.
- Razdvojiti žumanca od belanca.
- Umutiti žumanca i dodati u ohlađenu masu pirinča. U masu dodati i liker od pomorandže, suvo grožđe i narendanu koru od pomorandže.
- Umutiti belance. Belance dodati u masu, laganim prevrtanjem (ne mešajte jako, jer će belance da „spadne“).
- Pripremljenu masu sipajte u pripremljen sud za pečenje, i pecite u rerni oko 1 sat.
- Poslužite toplo, ili hladno. Preko torte stavite šećer u prahu i narendajte malo kore od pomorandže.
Izvor: recepti-kuvar.rs