AAH! Blog

Torta od pirinča sa ukusom pomorandže – Recepti i Kuvar online

Torta od pirinča je jedan od od tradicionalnih recepata italijanske kuhinje.

  • 1,8 l mleko
  • 1 komad štapić vanile
  • 1/2 kora limuna (narendano)
  • 200 gr šećer
  • 300 gr pirinač za risoto
  • 5 komada jaja
  • 50 ml liker od pomorandže
  • 40 gr suvo grožđe
  • 1 komad pomorandža
  1. Zagrejte rernu na 180 C stepeni. Za pečenje koristite posudu prečnika 24 cm, podmažite je i obložite papirom za pečenje.
  2. Očistite vanilu. Presecite štapić vanile uzdužno i ostružite unutrašnjost.
  3. Sitno narendajte limunovu koru od 1/2 limuna.
  4. U posebnu posudu dodajte mleko, očišćenu vanilu, i kuvajte 20-25 minuta na srednjoj toplot, tako da je pirinač gotovo skuvan (al dente). Sklonite sa izvora toplote i ostavite da se ohladi. Dodajte narendanu limunovu koru.
  5. Razdvojiti žumanca od belanca.
  6. Umutiti žumanca i dodati u ohlađenu masu pirinča. U masu dodati i liker od pomorandže, suvo grožđe i narendanu koru od pomorandže.
  7. Umutiti belance. Belance dodati u masu, laganim prevrtanjem (ne mešajte jako, jer će belance da „spadne“).
  8. Pripremljenu masu sipajte u pripremljen sud za pečenje, i pecite u rerni oko 1 sat.
  9. Poslužite toplo, ili hladno. Preko torte stavite šećer u prahu i narendajte malo kore od pomorandže.

Izvor: recepti-kuvar.rs

Shopping Basket