Tapas poznata španska užina i zalogaji su važan deo španske kulture.
Tapas se uglavnom jede u društvu, stojeći u velikom broju tapas lokala koji predstavljaju pravo gastronomsko bogastvo Španije. Španci popunjavaju vreme između ručka i večere, obilascima (Tapeo) različitih tapas barova. Uglavnom se poslužuju zalogaji sa maslinama, ribom i morskim plodovima, suhomesnati proizvodi, povrće…]
Postoje mnogi mitovi koji se vezuju za poreklo tapasa. Jedan je da su slani zalogaji postavljani na čaše sa šerijem kako bi se sprečilo da muve uleću u piće. Sami zalogaji su zbog soli izazivali dodatnu žeđ, pa je ovo bio način da se podigne prodaja u barovima. Reč “tapa” na španskom znači “pokrivanje”.
Zalogaji se služe ili pojedinačno ili zajedno, nekoliko različitih vrsta na jednom poslužavniku, a uz njih se piju šeri ili vino.
Neki od najpopularnijih tapas zalogaja su :
›› Serrano šunka
›› Masline i sir (npr. Manchego)
›› Ćuftice od mesa (albondigas)
›› Marinirani ili prženi inćuni
›› Chorizo kobasica
›› Slani bakalar (bacalao)
›› Prženi kolutovi lignja (kalamares)
›› Mali krompir sa slanom korom (papas arrugadas)
›› Sušeni paradajz
›› Krem od belog luka (alioli) sa hlebom ili krompirom
›› Omlet od krompira
Izvor: www.hrana-pice-price.com