Lekcije Italijana o pogledu na hranu uticaće i na vas, a on može biti samo pozitivan. Sofia Loren jednom je izjavila: ‘Sve što vidite dugujem špagetima!’ Bilo to istina ili ne, ali takva izjava sugeriše da Italijani znatno drugačije doživljavaju hranu od ostatka sveta.
Oni znaju u njoj uživati, vole je pripremati, a znaju i kako se jede. Uza sve to, oni nemaju problema s kilogramima i srećniji su. U čemu je njihova tajna? Možda u ovih nekoliko lekcija, piše Tportal.hr.
Gledajte na hranu kao na svoj životni stil
Đulija Skarpaleđija, gastro blogerka iz Toskane, na svom blogu Juls’ Kitchen objašnjava kako je hrana sastavni deo njenog života: ‘Osmišljavam recepte za razne firme i časopise, a radim i kao učiteljica kuvanja za strance i Italijane. Drugim rečima, kuvam svaki dan, pišem o hrani svaki dan, fotografišem je i jedem je s užitkom. Zabavljam se i uživam u svakom trenutku.’ Dakle, pokušajte i vi tako gledati na hranu iako se njome profesionalno ne bavite. Uživajte dok kuvate, jedete i servirate hranu i prestanite nositi u sebi osećaj krivice za svaki zalogaj koji pojedete.
Uložite u ono što jedete
Kada je reč o hrani, dobijete onoliko koliko platite nezavisno da li je reč o pojedinačnim namirnicama ili obroku u restoranu. Istraživanja pokazuju da u zemljama poput Italije u kojima se troši puno više novca na hranu nego negde dalje, ima manje gojaznih osoba. Veruje se da je to zato što Italijani ulažu novac u hranu koje jedu, a kvalitetna hrana je obično i zdravija i ima manje nezdravih masnoća i šećera.
Jedite lokalno i sezonski
Italijani znaju koliko je to važno i zato cene plodove sa svoje zemlje. Upravo zato svi oni koji se bave hranom to i savetuju – jedite namirnice koje su svojstvene području na kojem živite i jedite one namirnice kojima je u određenom trenutku sezona. To je najbolji i najzdraviji način ishrane!
Neka kuvanje bude – jednostavno!
To znaju sve prave Italijanke – najfinija jela uvek su i najjednostavnija. Italijani najviše vole jesti doma, a to vole i njihovi gosti. Npr., skuvaće vam testeninu, preliti je paradajz sosom i začinima, sve je gotovo za desetak minuta, a vi ćete polizati prste i zauvek pamtiti to jelo. Italijani su svesni da ne treba komplikovati i da se tajna savršenih jela krije u njihovoj jednostavnosti i kreativnosti u usklađivanju okusa.
Usporite
Koliko ste puta jeli brzo, odnosno ‘s nogu’? Sasvim sigurno mnogo puta kao i brojni drugi ‘moderni’ ljudi. A to je velika greška! Italijani jako dobro znaju da se u hrani mora uživati! Ako samo brzo u sebe nabacate sve što vam je na tanjiru, zasigurno ćete se udebljati. No, ako jedete s mirom i lepo sednete za sto i uživate, znaćete kad više ne možete pa ćete prestati jesti. Istraživanja pokazuju da su mršaviji ljudi oni koji jedu sporije.
Jedenje u društvu čini svaki obrok ukusnijim
Ne treba posebno napominjati zašto jedenje u društvu čini svaki obrok ukusnijim. Ako uživate u hrani koju volite u društvu ljudi koje volite, bićete srećniji i manje ćete pojesti, otkrivaju istraživanja. Italijani to intuitivno znaju pa tako jedu gotovo svaki dan.
Izvor: economy.rs