Španski omlet je širom sveta poznato špansko nacionalno jelo. Kad spremaju jaja sa povrćem ali i krompirom, zovu ga španska tortilja.
Za ovo jelo, za dve osobe, potrebno je:
- 2 kašike maslinovog ulja,
- 230 gr mešanog seckanog povrća (tikvice, paprika, šargarepa, jedna pečurka),
- 1 kašika seckanog peršuna,
- malo morske soli,
- malo bibera,
- 3 jajeta i, posebno, jedno žumance,
- 25 gr sira čedar (izrendanog).
Španski omlet sprema se ovako…
Ugrejte ulje u šerpi, dodajte povrće i mešajte nekoliko minuta. Na „tihoj vatri“ dinstajte uz povremeno mešanje, a kad povrće omeška dodajte peršun, so i biber.
Umutite jaja i žumance i začinite ih. U veći tiganj, na kašičici ugrejanog ulja, ravnomerno rasporedite dinstano povrće, pa prelijte jaja preko smeše od povrća i povremeno mešajte.
Pospite sve to izrendanim sirom pa stavite u zagrejanu rernu da porumeni. Presecite na pola, pa izručite na ugrejane tanjire. Služite španski omlet uz zelenu salatu.
Izvor: www.danubeogradu.rs