Čokolada, omiljena poslastica većine ljudi, u kulinarstvu je popularna i kao dodatak slanim jelima, posebno mesu. Kao preliv oplemenjuje specijalitete od teletine, svinjetine, jagnjetine, piletine, ukusan je dodatak salatama od povrća i pastama, a u kombinaciji sa mesnatom slaninom vrlo je popularno slano predjelo.
Posebno se kao začin koristi crna čokolada sa velikim procentom kakao mase, koja se meša sa čilijem, biberom ili ljutom paprikom. Slatko-ljuti prelivi nisu samo ukusni, nego su i snažan seksualni stimulans, a poboljšavaju i raspoloženje. Samo jedna kockica čokolade sadrži jednaku količinu dragocenih flavonoida, kao i čaša crnog vina, koji su ‘odgovorni’ za osećaj sreće i zadovoljstva. Kapsaicin je sastojak ljute paprike i bibera koji se najčešće kombinuju sa čokoladom u kulinarstvu, takođe budi dobro raspoloženje i pozitivno utiče na zdravlje.
Sicilijanska pasta
Za 2 osobe potrebno je: 500 g špageta ili taljatela, 350 g mlevene svinjetine, 30 g crne čokolade, glavica crnog luka, 2 čena belog luka, 2 kašike hladno ceđenog maslinovog ulja, 1,7 dl crnog vina, 2 kašike gustog soka od paradajza, kašičica cimeta, 20 g butera, so i biber po ukusu.
Pastu skuvajte u slanoj vodi, ocedite je i odložite sa strane. Ulje i buter zagrejte u velikom tiganju sa nelepljivom podlogom, pa na njemu izdinstajte sitno iseckani crni i beli luk. Kada omekšaju stavite svinjsko meso, promešajte i na umerenoj temperaturi dinstajte desetak minuta. Zatim dodajte paradajz sok, pržite još tri minuta, pa sipajte vino i krčkajte pet minuta. Pastu sipajte u tiganj, dobro promešajte, začinite cimetom, posolite i pobiberite po ukusu. Crnu čokoladu istopite i umešajte je u pastu. Ponovo sve promešajte i servirajte odmah.
Piletina sa pikantnom glazurom
Za 4 osobe potrebno je: 8 fileta piletine, 2 glavice crnog luka, 4 čena belog luka, kašika korijandera, 1/4 kašičice čilija, 400 g gustog paradajz soka, 4 kašičice susama, kašičica aleve paprike, 1,5 kašičica kima, 1/2 kašičice cimeta, 1/2 kašičice suvih začina, 2 kašike prezli, 2 kašike maslinovog ulja i 25 g crne čokolade.
U velikom tiganju zagrejte maslinovo ulje, kratko izdinstajte sitno iseckani crni i beli luk, cimet i korijander. Zatim ubacite piletinu, sipajte dve čaše vode, poklopite i dinstajte na umerenoj temperaturi 30 minuta. S vremena na vreme postepeno sipajte vodu. Kada piletina bude meka, izvadite je i odložite sa strane. Smesu u kojoj se dinstala sipajte u posudu za mućenje, dodajte sok od paradajza, susam, alevu papriku, čili, kim, suve začine i prezle, pa mutite mikserom dok ne dobijete kompaktnu glazuru. U tiganju pomešajte piletinu sa prelivom koji ste umutili, na niskoj temperaturi krčkajte još pet minuta uz povremeno mešanje, dodajte čokoladu i mešajte još tri minuta da se istopi i sjedini sa ostalim sastojcima. Servirajte toplo uz pirinač.
Teleći medaljoni u tamnom sosu
Potrebno je: 9 telećih medaljona, 2 kašike maslinovog ulja, 3 šargarepe, glavica crnog luka, veći koren celera, 2 čena belog luka, 2 dl crnog vina, 2 dl jake supe od goveđe kocke, 50 g crne čokolade, kašičica ljute paprike, so i biber po ukusu.
Rernu zagrejte na 150 stepeni, u tiganju sa nelepljivom podlogom na ulju ispržite medaljone sa obe strane, posolite i pobiberite. Izvadite iz tiganja i odložite da se hlade. U ulju u kojem se pržilo meso izdinstajte sitno iseckani crni i beli luk, zatim dodajte šargarepu i celer isečene na sitne kockice i ljutu papriku, promešajte i pržite na umerenoj temperaturi desetak minuta. Kad povrće omekša meso vratite u tiganj, sipajte vino i supu, promešajte i poklopite, sačekajte da provri, pa smanjite temperaturu i dinstajte 20 minuta. Sipajte u tanjir i prekrijte folijom, neka odstoji dva-tri sata da meso omekša i bude ukusnije. Sklonite foliju, istopite čokoladu i prelijte preko mesa. Servirajte odmah uz kuvano povrće, ili pire krompir.
Preuzeto sa sajta www.novosti.rs