Na samo sat vremena vožnje od Beograda već ćete se naći u idiličnom ambijentu nekog od salaša, gde možete uživati u toploj dobrodošlici vojvođanskih domaćina.
Salaš (mađ. szallas), reč koja se često spominje u Vojvodini i Mađarskoj, oslikava nekadašnji paorski način života na ovim prostorima u XVIII i XIX veku, kada se rad obavljao van sela, daleko, na njivi. Sam pomen reči salaš budi u čoveku idiličnu i romantičnu predstavu o životu na ovim prostorima. Na salašu se oduvek odvijalo celovito bitisanje: rad, odmor, veselje, tako da je on ujedno bio i dom i radno mesto, i izletište i odmorište.
Salaši su pravo mesto za odmor
Kako je nekada izgledao život na salašu?
Salaš je činila glavna kuća na lakat sa okolnim pratećim objektima, poput kuće za poslugu, radnike, zatim ambari, štale i pomoćne radne prostorije. Kuću su čuvali drvoredi jasena, bagrema, raznog voća. Najviše salaša je bilo u okolini Subotice, Sombora, na Čeneju kod Novog Sada, a bilo ih je i u Banatu, pa i Sremu.
Mesto za odmor
Iako tokom godina ratova i promena, salaši gube svoju funkciju, danas kao ostrva „u moru ravnice“,dobijaju novu dimenziju – postaju značajan činilac turističke ponude. Pojavom urbanizacije i industrijalizacije, iscrpljujućeg rada, buke, raznih zagađenja, sve je više onih koji žude za područjima očuvane prirode, čistog vazduha, zdrave hrane.
Zimska idila na salašu
Ljudi se vraćaju i okreću prirodi, zato salaši oživljavaju i postaju simboli turizma. Ove osamljene kuće, daleko od gradske gužve, prenose i čuvaju duh starog načina života, postaju oaze tradicije.
Prava domaća hrana koja budi uspomene
Gosti mogu da probaju lokalne vojvođanske specijalitete, poput svečarskih, nedeljnih, bačkih i drugih tradicionalnih ručkova, nasuvo s krompirom i makom, krompiraču, paprikaše, pečenja, da uživaju u gombocama sa šljivama, tašcima i štrudlama. Tu su i švargle, čvarci, perkelt i kitnikez.
Domaće kobasice
Perkelt
Perkelt je mađarski paprikaš sa mesom bez kostiju, paprikom i povrćem. Iako liči, ovo jelo nije gulaš. Reč perklet na mađarskom znači “pečen”. U Vojvodini ovo jelo je tradicionalno jelo domaće kuhinje i uvek se služi sa rezancima sa sirom (trganci sa sirom, turoš đuso), a po želji se može dodati i pečena slanina. Perkelt se uglavnom pravi sa teletinom ali može biti i sa piletinom, svinjetinom, ribom i divljači. Pravi se od mesa, luka i aleve paprike, a osnovnom receptu se može dodati povrće, začini i beli luk.
Domaća hrana po starim receptima
“Kitnikez – sir od dunja”
U pitanju je stari vojvođanski slatkiš, nasleđen od Austrougara, koji je bio popularan tokom jeseni. U bukvalnom prevodu ova reč označava sir od dunja, a zapravo je žele od dunja. U Italiji i Dalmaciji ga zovu “Kotonjata”, u španiji “Membrillo”, a u Engleskoj “Quince paste”. Ova poslastica se dobija dugim kuvanjem dunje sa šećerom. Iako zahteva dugotrajnu pripremu, nije potrebno čuvanje u frižideru. U žele se prema želji mogu dodati orasi. U dunjama ima dosta pektina, nesvarljive celuloze, koji pozitivno utiče na rad creva.
Kitnikez
Izbor je veliki!
Kao i u prošlosti tako su i danas turistički salaši rasuti po Vojvodini. Trenutno možete izabrati jedan od preko 60 salaša za svoj odmor. Ako krenemo od severa, najpoznatiji su Majkin i Jelen salaš na Paliću, Salaš Đorđević, Rokin salaš u Hajdukovu, Salaš 137, Brkin salaš, Volić salaš, Mitin salaš na Čeneju, Cvejin salaš u Begeču, Dida Hornjakov salaš i Naš salaš u Gradini kod Sombora, Perkov salaš u Neradinu, Stojšić salaš u Beški, Salaš Stremen u Jakovu i dr.
Iako se poslednjih 20 godina na salašima promenio način života, došla je mehanizacija, tehnika, postižu se bogatiji prinosi, drugačije se živi, ipak opstala je duša salašarskog života. Vekovna salašarska tradicija je očuvala običaje, kulturu i stvorila poseban soj ljudi koji su, usamljeni u ravnici, vredno radili. Ta imanja negovala su i neguju tradicionalnu proizvodnju, pa su salaši i danas primer borbe protiv globalizacije i pojam za dobru hranu. Salašari su umeli, a umeju i danas da se raduju, da slave i da rado dočekuju goste, od proleća do proleća, od jutra do sutra.
Izvor: www.hrana-pice-price.com