Na rosé vina se katkad gleda sa nipodaštavanjem. Istina je da, kada o ovoj vrsti vina govorimo – ne mislimo na najluksuznija inajprefinjenija vina na svetu, ali je takođe istina da pravi hedonisti sebi ne uskraćuju specifičan i pažnje vredan ukus koji ova vina obezbeđuju. Ona su apsolutno nezamenljiva u toplim letnjim danima jer sublaga i služe se rashlađena, a njihov sastav i ukus nam daje priliku da ih uklapamo sa najrazličitijom hranom.
U procesu nastanka crnog vina ključno mesto zauzima mešanje opne zrna grožđa sa samom tečnošću. Što su duže u kontaktu ove dve materije – to će vino biti tamnije. U tom smislu, rosé vina se dobiju tako što se vreme njihovog sjedinjavanja prosto skrati. Vina bledo roze boje jedva da su bile u dodiru sa opnom zrna grožđa, dok to nije slučaj sa vinima čija boja ide do purpurne. U nekim se delovima sveta roze vino pravilo prostim mešanjem belog i crnog vina, ali se taj proces u enologiji smatra neprihvatljivim, pa čak i primitivnim.
Kada kupujete vino rosé najpre obratite pažnju na godinu proizvodnje i kupite što mlađe ‘izdanje’. Ukoliko je vino proizvedeno pre više od dve godine – ne kupujte ga. Cena Vam verovatno neće predstavljati problem jer sasvim dobra rosé vina možete naći za vrlo pristojnu sumu novca. Danas su najpoznatije zemlje prizvođači ovih vina: Francuka, Italija, Španija, ali i SAD sa svojim vinima iz Kalifornije.
Pre služenja, rosé vino rashladite, ali ne stavljajte u njega led.
Ukoliko volite vina svežeg, ‘živahnog’ i mladog ukusa, rosé vina će sigurno naći mesta na Vašem stolu. Neka to bude sto u Vašoj bašti, u lepo vreme koje nam sa prolećem dolazi. Podelite ga sa prijateljima na nekoj neformalnoj zabavi i uživajte!
Uživajte!