Naravno da iz Francuske stiže jedan od najpopularnijih deserata – čokoladne trufle.
Prema legendi, čokoladni trufle, odnosno čokoladni tartuf (truffle) je nastao u kuhinji francuskog kuvara Ogista Eskofijea tokom 1920-ih. Dok je jedan od njegovih pomoćnika pokušavao da napravi kolače, slučajno je sipao topli krem u činiju sa komadićima čokolade. Kada su se čokolada i kremasta smesa ohladili, kuvar je otkrio da od čokoladne paste rukama može da formira čokoladne loptice. Nakon što je uvaljao novu kreaciju u kakao prah, prepoznao je sličnosti sa luksuznim tartufima.
Kada je koncept razvijen, različiti omotači su kreirani: kristal šećer, orasi, čili, mak, kokos, različiti začini. Danas se koriste ukusi kao što su vanila, cimet, karanfilić i morsko orašče za punjenje trufli. Korica pomorandže daje voćnu notu ovom slatkišu. Oni koji vole neobične ukuse, kombinuju čokoladu s biberom ili čilijem. Za trufle se mogu koristiti i kafa, liker, rum ili druga alkoholna pića.
Recept za trufle
Oko 25 komada
Mešavina za trufle:
- 125 g slatke pavlake
- 350 g obične čokolade
- 75 g putera
Po želji:
- 3 supene kašike likera od pomorandže
- 2 kafene kašike cimeta
Za oblaganje: Seckani pistaći, bademi ili lešnici, kakao u prahu, šećer u prahu
- Sitno iseckajte čokoladu
- Zagrejati slatku pavlaku u šerpi i dodajte puter.
- Polako istopiti čokoladu u toplom kremu.
- Začinite s malo cimeta i likerom od pomorandže i dobro izmešati masu.
- Ostavite mešavinu za trufle da se polako hladi nekih 2 sata, poslednjih sat vremena u frižideru.
- Uzmite malu količinu mešavine pomoću 2 kašike.
- Ruke treba da vam budu što je hladnije moguće.
- Najlakše ćete ih ohladiti ako u posudu stavite led i s vremena na vreme ohladite u njemu ruke.
- Rukama uobličite loptice.
- Ubacite ih u posip od sastojaka po vašem izboru.
Izvor: www.hrana-pice-price.com