Tonkatsu je japanska pohovana šnicla slična bečkoj šnicli.
Tonkatsu je japanska pohovana šnicla koja se pravi sa svinjskim mesom, a služi se sa sosom tonkatsu, pirinčem i rendanim kupusom. Ono što je čini drugačijom su panko prezle – japanska verzija prezli koje se prave od belog hleba.
Tonkatsu šnicla je nastala u Japanu u 19. veku, i inspirisana je evropskom kuhinjom. Reč Tonkatsu potiče od dve japanske reči – „ton“ i „katsu“. Reč „ton“ u prevodu znači „svinja ili svinjetina“, a reč „katsu“ je skraćena verzija od „katsuretsu“, što znači „šnicla“.
Tonkatsu se priprema tako što se svinjske šnicle istanje, zatim se umaču u brašno ili gustin, jaja i japanske panko prezle i prže u dubokom ulju.
- najčešće se koristi svinjski file
- meso se posoli, pobiberi, umoči u brašno, razmućeno jaje i na kraju u panko (prezle), a onda se spusti u zagrejano ulje.
Tradicionalno se tonkatsu služi sa tanko iseckanim kupusom. Najčešće se jede sa tonkatsu sosom – gusto smeđi sos sličan Vorčerster sosu. (umesto tonkatsu sosa može da se koristi kombinacija Vorčester sosa i kečapa). Uz šniclu se još služe senf i parče limuna. Kao prilog uz šniclu idu pirinač, miso supa, a sve se jede štapićima.
Pored toga što se služi kao glavno jelo, koristi se i kao punjenje za sendviče ili u kombinaciji sa karijem.
Recept za Tonkatsu (za 6 osoba)
Sastojci
- 1kg svinjskih šnicli
- 1 šolja kristal šećera (za mariniranje svinjetine)
- 1 šolja krupnije soli (za mariniranje svinjetine)
- 1 kašika celog semena korijandera (za mariniranje svinjetine)
- 1 kašika celog zrna crnog bibera
- 2 šolje gustina
- oko 2 šolje panko prezli
- 4 velika jaja, lagano umućena
- ½ glave kupusa, tanko narezan
- ½ šolje Tonkatsu sosa (opciono može kombinacija Vorčester sosa i kečapa)
- 1 kašičica prženog susama (opciono)
- limun (opciono)
Napomena
Mariniranjem se ukusi začina ubacuju u samo meso i dodatno se omekšava njegova struktura. Ukoliko želite da marinirate i omekšate svinjetinu pre pripreme pratite instrukcije za mariniranje – mariniranje se radi dan ranije u odnosu na pečenje. Ovaj korak možete i preskočiti, važno je da je svinjetina meka i istanjena. Ukoliko preskačete mariniranje, same šnicle posolite i pobiberite prema ukusu pre pečenja.
Mariniranje
- U šerpu sipati 6 šolja vode, dodati šećer, so, seme korijandera, zrna bibera i pustiti da proključa.
- Kuvati dok se šećer i so ne otope, a zatim potpuno ohladiti. Dodati svinjetinu u tečnost, pokriti i ostaviti u frižideru preko noći.
Priprema šnicli
- Izvaditi šnicle iz vode, ubrusom ih osušiti.
- istanjiti meso, tako da svaka šnicla bude jednake debljine oko 1cm. (Ukoliko niste marinirali meso, začinite solju i biberom)
- U odvojene plitke posude sipati gustin, razmućena jaja i panko prezle.
- Svaki komad mesa umočiti sa svih strana prvo u gustin, pa u jaja pa u prezle.
- Zagrejati ulje u velikoj šerpi, do 150 stepeni. Ukoliko nemate termometar, ubaciti parčence prezle i proveriti da li se pojavljuju balončići.
- Pržiti šnicle jednu po jednu. Okrenuti šniclu nekoliko puta dok ne dobije ravnomernu zlatno smeđu boju.
- Prebaciti na dasku i iseći na komade.
- Tonkatsu poslužiti sa iseckanim kupusom. Susam malo usitniti u mlinu ili avanu i dodati u sos.
Izvor: www.hrana-pice-price.com