AAH! Blog

Recept za holandez sos

Holandez sos je jedan od pet osnovnih soseva u francuskoj gastronomiji. Holandez sos je poznat kao ključni sastojak jaja Benedikt, a često se služi i uz špargle.

Holandez sos se pravi sa žumancima i tečnim puterom, najčešće je začinjen limunovim sokom, solju i belim biberom ili alevom paprikom. Sos je svetlo žute boje, gladak i kremast, a njegov ukus je bogat zbog putera i blago kiselkast zbog limunovog soka. Pošto je u pitanju jedan od osnovnih soseva u francuskoj visokoj kuhinji, često je osnova za pripremu drugih soseva dodavanjem ili promenom sastojaka.

Ovaj original klasične francuske kuhinje zahteva malo više veštine tokom pripreme.

Recept za holandez sos

Sastojci (za 6 osoba)

  • 50 g šalot luka
  • beli biber
  • 30 ml belog vinskog sirćeta
  • 30 ml belog vina
  • 80 ml vode
  • So
  • 200g žumanca
  • 1000 g putera
  • Sveže mleveni beli biber
  • Sveži sok od limuna

Priprema:

Prvo napraviti gi – pročišćeni puter.

  1. Zagrejati puter u loncu i ostaviti da se kuva oko 30 minuta. Zgusnute proteinske čvrste materije će se taložiti u peni i na dnu, dok će voda ispariti. Pomoću cediljke pažljivo skinuti penu i preostali puter procedite kroz krpu – ostaviti sa strane.
  2. U drugom loncu dodati sitno nasekani luk, samleveni beli biber, dodati belo vinsko sirće, belo vino i pola količine vode i kuvati dok se tečnost skroz ne smanji.
  3. Dodati preostalu vodu, lagano posolite i procediti.
  4. Tečnost umutiti sa žumancima dok se ne dobije kremasta konzistencija, iznad kupke sa toplom vodom.
  5. U ovu smesu dodati pročišćeni puter (temperatura 45 ° C), dodavati sporo i u kontinuitetu.
  6. Začiniti solju, belim biberom i s malo limunovog soka po ukusu.

Izvor: www.hrana-pice-price.com

Shopping Basket