AAH! Blog

PRSTE DA POLIŽEŠ: Špikovana svinjska plećka

Savršena za porodični ručak.

Potrebno je:

(za 5 osoba)

  • 1,2 kg svinjske plećke
  • 15-tak manjih parčića slanine
  • so

Priprema:

Pripremimo komad mesa koji ćemo špikovati, so i seckane parčiće slanine. Dobro će poslužiti nož sa oštrim zašiljenim vrhom.

Vrhom noža zasečemo mali otvor u mesu.Parče slanine umočimo u so, i u zasek u mesu, koji malo proširimo prstom, ubacimo slaninu.Trudimo se da pripremljenu parčad slanine ravnomerno rasporedimo u komadu mesa.

Kada završimo s ubacivanjem slanine, meso, po ukusu, osolimo po površini , sa svih strana. Stavimo meso u posudu za pečenje, koju smo tek malo nauljili. Meso, takođe, tek malo poprskamo s uljem. Sipamo pored mesa, nikako preko mesa,(da se so ne bi spirala s mesa) pola šoljice vode, poklopimo vatrostalnu posudu i stavimo u rernu da se peče.

Meso pecite u staklenoj vatrostalnoj posudi u rerni na 180 stepeni, oko 90 minuta.

Petnaestak minuta pred kraj pečenja, skinite poklopac s posude i uključite donji fen rerne kako bi tečnost, stvorena prilikom pečenja mesa, isparila. Ne bi  trebalo  forsirati fen rerne, tek malo, da se meso ne bi sušilo i skorilo spolja.

Pečeno meso izvadimo iz posude u kojoj se peklo. Ostavite meso da se tek malo rashladi kako bi se lepše seklo.

Na oval, lepo poslažete sočne komade mesa…

Možete da dodate kao prilog, pomfrit.

Dodajte  malo i zimske salate: filete kisele paprike i malo tartar sosa po želji.

Ako dodate i supu, ovaj nedeljni ručak za vašu porodicu je  spreman.

Izvor: www.stvarukusa.rs

Shopping Basket