AAH! Blog

Prefinjeno, jednostavno, čokoladno…

Da li poznajete istinskog ljubitelja čokolade koji ce bez razmišljanja odbiti parče saher torte? Naravno da ne!
Za mnoge predstavlja kraljicu nad kraljicama svih čokoladnih Hedonizama. Mnoge javne ličnosti ne kriju kako su opasno slabe na ovaj ekskluzivni kolač specifičnog ukusa, dok Bečlije uvek s ponosom spominju jednu od svojih najslađih atrakcija i simbola… A sve je počelo davne 1832. godine kada je 16-godišnji Franc Saher, tada običan šegrt, slučajno osmislio recept koji je oborio s nogu sve goste na jednom od čuvenih banketa tadašnjeg austrijskog kancelara Klemensa Venzel fon Meterniha. Naime, glavni kuvar se iznenada razboleo, a mladi Franc je dobio prilično težak zadatak koji je uprkos svemu obavio mnogo bolje nego što je iko od prisutnih to očekivao. Nekoliko decenija kasnije, sin Eduard je doradio očev recept, da bi zatim otvorio možda najpoznatiji hotel u austrijskoj prestonici, odmah iza bečke opere… Elitni hotel sa 5 zvezdica je bio i ostao mesto okupljanja aristokrata i diplomata iz celog sveta, koje nikada nisu propuštale priliku da svim čulima uživaju u autentičnoj, prefinjenoj i iznad svega poznatoj bečkoj poslastici. I dan danas, perfektno isečeno trouglasto parče saher torte, služi se na belom porculanskom tanjiru. Precizna mešavina jednostavnih ali kvalitetnih sastojaka, sa čokoladnom školjkom na vrhu i utisnutim imenom hotela ‘Sacher’, još jednom pokazuje kako su istinski otmene stvari u suštini vrlo obične. Saher torta se nalazi u ponudi brojnih kafea i restorana širom sveta. Mnoge domaćice vrlo uspešno pripremaju i serviraju ovaj čuveni kolač, ali se prvobitni recept već godinama čuva u sefu hotela, u najstrožijoj tajnosti. A ono što original razlikuje od plagijata, osim ukusa naravno, jeste i način pakovanja – pravo parče saher torte se prodaje u specijalnoj drvenoj kutiji sa posebnim oznakama. Iako su mnogi pokušali da iskoriste popularnost čuvenog aristokratskog kolača, grupa Saher je na sudu dobila svih 40 slučajeva kršenja autorskih prava. Sve do 1969. godine, hotel je vodio dugotrajnu sudsku borbu sa čuvenom bečkom poslastičarnicom ‘Demel’, koja je takođe pravila kolač pod istim nazivom. Sada se taj isti kolač u spomenutoj poslastičarnici zove ‘Demelova Saher torta’ i razlikuje se od originalne po tome što sloj džema od kajsija nije u sredini kolača, već je direktno ispod čokoladnog preliva.
Dakle, u čemu je tajna ove poslastice? Neki tvrde kako je najvažnije da patišpanj bude od mlevenih lešnika i sa puno čokolade. Drugi opet kažu kako je bitno da se kolač raseče tek 6 sati nakon pečenja i da se džemom premaže samo donja kora… Svejedno… U znak poštovanja prema tvorcu ove čokoladne čarolije, možda ne bi bilo loše dopustiti da misterija saher torte ostane i dalje ‘slatka tajna’…

www.sacher.com 
www.ekapija.com

Shopping Basket