9. februara slavi se Svetski dan pice, jela poreklom iz Napulja koje je u dvadesetom veku osvojilo planetu neodoljivom kombinacijom hrskavog testa, paradajza, sira i svežeg začinskog bilja. Pica je danas deo gastronomske baštine celog sveta, i pravi se u ogromnom broju varijacija metoda i sastojaka, a ovaj trend nije zaobišao ni našu zemlju.
U SRBIJI SE PRAVE SVE BOLJE PICE
Pica, kao brzo, jednostavno i relativno jeftino jelo, u vreme pandemije potpuno je zavladalo domaćom gastronomskom scenom. Samo je u poslednje dve godine u Beogradu otvoreno je nekoliko veoma dobrih picerija poput Pietre, malog mesta sa samo nekoliko stolova i sa odličnim, napolitanskim picama, zatim nove dorćolske picerije Emma čije pice nisu iz peći na drva, ali u potpunosti mogu da im pariraju. Tu je i Kingash pinsa bar, prva pinserija u Srbiji koja gostima umesto pica služi pinse koje se po načinu pripreme razlikuju od klasičnih pica, iako svakako spadaju u kategoriju pica, i to odličnih, sa nadevima koji se ne peku, već se sirovi stavljaju na testo.Fine pice ima i relativno novi Mio Ristorante, a veoma dobru vegetarijansku varijantu pice ima novobeogradski Patrick.Naravno, priča o beogradskim picerijama ne bi bila kompletna ukoliko ne bismo spomenuli Majstor i Margaritu koja se već dve godine zaredom nalazi u autoritativnom izboru 50 Top Pizza, zatim, novobeogradsku piceriju Campania Pizza Gourmet, oba Pomodora u gradu, restoran Rustique, uvek pune picerije Botako, i nezaobilazni Pizza bar.U Novom Sadu se odlična pica može naći u više lokala: jedan od novijih među njima je Gastro Katedra, gde se peče hrskava, vazdušasta napuljska pica od dugo fermentiranog testa, a u piceriji Garden za kvalitet pica odgovara lično Milorad Stošljević, mnogo poznatiji kao Mile Pica, pionir pizzaiolo zanata u Srbiji i osnivač prve picerije u Novom Sadu. Mnogo dalje na jugu, u Pirotu, restoran Mamma Rosa i dalje nudi svoje neverovatne pice sa vrhunskim testom i autentičnim staroplaninskim sastojcima, potvrđujući da je pica prevalila dalek put od svojih korena u Napulju i u svakom pogledu postala deo globalne gastronomske baštine.
KOJE PICE UGOSTITELJI NAJVIŠE VOLE?
Povodom Svetskog dana pice, pitali smo tri beogradska restoratera gde najviše u Beogradu vole da jedu picu, a da to, naravno, nije u njihovom restoranu.Đorđije Stajkić, vlasnik Kingash pinsa bara– Moj izbor uvek pada na Pizza Di Napoli, jedno malo mesto u Bulevaru Zorana Đinđića u kome se prave i jedu fenomenalne pice, a ako me pitate koja je najbolja, za mene je to uvek ona koja poslednja izađe iz peći. Nebitno je koja, svaka je dobra.Miloš Stojković, suvlasnik restorana Pietra– Moje jedino i omiljeno mesto za picu, a da nije Pietra je restoran Rustique i njihove odlične Romano style pice, sa veoma kvalitetnim i autentičnim sastojcima.Aleksandar Mladenović, suvlasnik picerije Patrick– Za picu biram ili Flert ili Botako. U Flertu je napolitana sjajna, dok Botako zaista ima odlične kombinacije sastojaka i prepoznatljivo testo koje je veoma ukusno.
OVO VEROVATNO NISTE ZNALI O PICI
- Reč „pizza“ prvi put je zabeležena u latinskom rukopisu iz 10 veka, pronađenom u gradu Gaeta u italijanskoj provinciji Lacio
- Pica je 2009. godine zaštićena u Evropskoj uniji kao tradicionalni specijalitet, a 2017. je UNESCO stavio veštinu pravljenja pice na listu nematerijalne kulturne baštine sveta
- Verovatno najneobičnije pice na svetu prave se u Brazilu i Škotskoj. U Brazilu na ogromne pice ponekad stavljaju sastojke kao što su čokoladne bombone i cele pečene ribe, a u Škotskoj se parčad pice u nekim lokalima pohuju i prže u dubokom ulju
- Već je razvijena tehnologija za pečenje pice u svemiru: NASA je 2013. finansirala projektovanje uređaja koji bi spremao složenu hranu za astronaute, a na listi jela je i pica
Izvor: vinoifino.rs