Danas je kombinovanje piva i hrane postalo prava umetnost, u kojoj se razmatraju boje, ukusi, temperature konzumiranja, količina alkohola i arome, i naravno prilika u kojoj se pivo konzumira.
U srednjem veku čak su i deca pila pivo kako bi preživela glad, a u 19. veku, dojilje su morale dnevno da popiju barem sedam krigli piva, jer se smatralo da je dobro za mleko. Najvernije pivopije prozvale su ga tečnim hlebom, čemu u prilog ide činjenica da su ga ljudi proizvodili od pšenice i vode pre nego što su naučili da mese hleb.
Sve do 20. veka, meso i riba su se čuvali tako što su soljeni, sušeni ili dimljeni, a kako bi organizam što lakše podneo tako slanu hranu, ljudi su žeđ gasili velikim količinama piva.
Kada je hrana počela da se pasterizuje i čuva u frižiderima, manje je soljena. Samim tim uloga piva se promenila, pa je umesto samo za gašenje žeđi, pivo je počelo da se pije i iz zadovoljstva, u trenucima opuštanja.
Piva se kombinuju sa gotovo svom hranom, uz pređela i sitne zalogaje, mesna jela, ribe, raznovrsne sireve i gorkaste dezerte. Generalno se dobro slažu sa ukiseljenim povrćem poput krastavaca i paprika, pečenim kobasicama, dimljenom hranom, ljućim jelima i jelima sa roštilja.
Riba se dobro slaže s visokoprevrelim pivom koje pojačava njen ukus, a uz piletinu, junetinu i svinjetinu, idealna su lager piva. Uz plodove mora, školjke i rakove dobro se slažu tamna piva, jačeg ukusa.
Uz sireve se preporučuju piva čije se kiseline slažu s kiselinama sireva, a uz zrele sireve posebno dobro pristaju jaka piva. Piva se dobro slažu i sa čokoladom, jer se slatka jela i deserti koji imaju gorku notu, poput čokoladnih poslastica, dobro slažu s crnim pivom, čiji ukus podseća na tamnu čokoladu.
Stručnjaci kažu da sami sastojci piva dolaze do izražaja u interakciji sa hranom. Tako se lagano pšenično pivo, kao oštro i sveže, odlično slaže čilijem, korijanderom i karijem, koji se često koriste u azijskim jelima.
Ukus zavisi i od slada, pa tamno pečeni slad daje tonove nagorelog, pečenog i slatkastog, koji dobro idu uz pečenu hranu ili roštilj. To pivo dobro ide uz kobasice, korejski i japanski roštilj, dimljenu haringu i skušu, kremaste sireve i ražnjiće.