Pita sa bundevom i orasima je samo za nijansu bogatija i komplikovanija za pravljenje od obične pite sa bundevom, ali i za nijansu ukusnija.
Potrebni sastojci su:
- 500 gr kora za pite,
- 500 gr rendane bundeve,
- 250 gr šećera,
- 3 kesice vanilin-šećera,
- 100 ml ulja,
- 200 gr mlevenih oraha,
- 1 kašika kakaoa,
- 3 kašičice cimeta,
- (gazirana voda – nije neophodna).
- (sirup: 2 šoljice šećera i 1 šoljica vode)
- (šećer u prahu).
Pita sa bundevom i orasima sprema se ovako…
Izrendanu bundevu u odgovarajućoj vangli pomešajte sa 200 gr šećera, vanilin-šećerom i cimetom. U činiji pomešajte ostatak šećera, mlevene orahe i kakao.
Prvu koru možete da poprskate gaziranom vodom ili uljem (po izboru); drugu koru poprskajte običnom vodom i mlevenim orasima; treću koru poprskajte uljem i bundevom; uvijte u rolnu savijajući krajeve. Uvijte i ostale kore i ređajte u tepsiju.
Sve uvijene i punjene kore u tepsiji još malo poprskajte vodom i uljem, stavite u prethodno zagrejanu rernu na 200°C i pecite oko 30 minuta dok ne porumeni.
Možete da pomešate dve šoljice šećera i jednu šoljicu vode i da prokuvate, pa kad se pita sa bundevom i orasima ohladi, prelijete sa dobijenim toplim sirupom.
Secite pitu tek kad se ohladi. Ako ne želite da je prelijete sa sirupom možete da je poslužite i sa posutim šećerom u prahu.
Izvor: danubeogradu.rs