AAH! Blog

Penušava vina – mali leksikon pojmova

Evo malo edukacije za ljubitelje penušavih vina… 

 

Oblik čaše: ‘Penušava vodica’, kako neki nazivaju šampanjac, služi se u uskim i visokim čašama. U njima će se duže penušati nego u onim plićim, sa većim otvorom.
Pije se uz: Kanapee, hladna predjela, deserte. Može se piti u bilo koje doba dana, uz doručak, kao aperitiv, kao digestiv za bolje varenje, uz desert ili obrok.

 

Temperatura na kojoj se pije: Od 8 do 10 stepeni.

Šta je šta? Mehurići ugljen-dioksida u penušavom vinu nastaju zahvaljujući prirodnom procesu sekundarnog vrenja. Šampanjcem se ne nazivaju sva penušava vina. Pravi, jedan jedini, je ono prirodno penušavo vino koje se proizvodi u Francuskoj, u pokrajini Šampanji. I ostala penušava vina mogu da imaju visok kvalitet. U Nemačkoj je to sekt, u Italiji asti spumante, a u Rusiji se zove sovetskoe šampanjskoe.

Izvor: http://stvarukusa.rs/clanak/vinski-leksikon

Shopping Basket