Da li volite pekmez ili džem od kajsija? Kako se sprema pekmez ili džem od kajsija?
Verujem da ne postoji osoba kojoj pekmez ili džem od kajsija nije omiljeni.
Ukoliko ne spada u vaše omiljene džemove, onda ga sigurno konzumirate u raznoraznim kolačima, jer pekmez od kajsija ima posebnu aromu i najčešće je korišćen pekmez za kolače.
Bilo da se odlučite za pripremu džema ili pekmeza, bitno je da birate zdrave i zrele plodove. Što su plodovi zreliji, imaju veći sadržaj voćnih šećera, pa će potreba za dodavanjem šećera biti manja.
Razlika između pekmeza i džema je u tome što se u pekmez dodaje manja količina šećera, voće se usitni i kuva duže na laganoj temperaturi. Često se prvo ukuva voda sa šećerom, pa se dodaje usitnjeno voće.
Kada je u pitanju priprema džema, obično se dodaje veća količina šećera i krupni delovi voća. Obzirom da šećer ima dejstvo konzervansa, džem se može kuvati kraće od pekmeza.
Bilo kako bilo, ne postoje neka obavezujuća pravila kojih se striktno treba pridržavati. Omiljene pekmeze i džemove spremajte po svom ukusu.
SASTOJCI:
- 1 kg očišćenih kajsija
- 300-400 g šećera
PRIPREMA:
- Kajsije usitnite – isecite na sitnije komade, dodajte šećer i lagano izgnječite rukama.
- Kuvajte na nižoj temperaturi oko sat vremena.
- Vreme kuvanja je okvirno jer nisu sve kajsije iste, neke su sočnije neke ne.
- Kada varjačom pređete po dnu i ono se vidi, vaš pekmez ili džem je gotov.
Ukoliko se odlučite za pripremu pravog džema, očišćene kajsije pospite šećerom (možete staviti i više od 300-400 g), izmešajte i ostavite ih da odstoje nekoliko sati. Zatim ih kuvajte na uobičajen način.
I pekmez i džem treba čuvati na isti način – sipajte ga u sterilisane tegle, dobro zavtvorite, a potom stavite u dunst ili pasterizujte.
Izvor: recepti-kuvar.rs