AAH! Blog

Parmezan

Postoje dve glavne verzije italijanskih tvrdih sireva: Grana Padano i Parmigiano -Reggiano. Ovaj drugi je širom sveta prihvaćeniji i jedan je od skupljih koji se mogu naći na tržištu. Grana Padano sirevi datiraju još iz 12 veka, kada su monasi severnoitalijanskih manastira počeli da koriste i procesuiraju mleko od krda stoke koja je obitavala na livadama plodne doline reke Po.

‘Grana’ znači ‘zrnast’, a ‘Padano’ se odnosi na dolinu reke Po. Sir se pravi u velikim kolutovima i u proseku teži oko 20 kilograma.

Danas, Grana Padano proizvodi preko 200 proizvođača na severu Italije, ujedinjeni u konzorcijum, a ujedno su i najveći proizvođači sira u ovom delu Evrope. Konzorcijum je osnovan 1954, a uključuje proizvođače, mlekare i prodavce. Italija štiti i promoviše Grana Padano u zemlji i inostranstvu.

Parmigiano – Reggiano se pravi u pet regiona pokrajine Emilia-Romagna, a Grana Padano se pravi u pet regiona Italije: Piedmont, Lombardija, Veneto, Trentino i Emilia-Romagna.

Grana Padano

Pravi se od delimično obranog mleka
Visok sadržaj proteina / nizak procenat masti
Jeftiniji 
Blaža aroma
Mekši

Parmigiano-Reggiano

Od delimično obranog i neobranog mleka
Jesenji primerci imaju visok sadržaj puterastih masti 
Prestižan, visoka cena
Suši se 24 meseca i duže
Snažna aroma

Shopping Basket