Palenta, pogotovo u ovom obliku, zgodna je za posluženje veće količine ljudi, posebno kao predjelo. Lako se sprema, pruža brojne mogućnosti što se tiče dodataka i oblika, a neuspeh je gotovo nemoguć.
Recept za 6 osoba
Sastojci za palentu:
• 150 g polutvrdog kozjeg sira
• 250 g palente
• 1 l vode
• so (količina zavisi od slanosti sira, ja sam stavila 1 kašikicu)
• 10 g maslaca
Priprema:
Spremiti pleh dimenzija oko 30x20cm i obložiti ga papirom za pečenje. Sir narendati na krupno. Vodu sipatu u šerpu, dodati so i maslac i pustiti da proključa. Kad proključa dodati palentu i mešati oko 3-4 minuta, dok se ne dobije gusta masa. Sipati rendani sir, promešati i izliti u tepsiju. Ostaviti par sati da se u potpunosti ohladi. Ovo se može uraditi i dan ranije.
Ohlađeno seći na željene oblike, u mom slučaju na trouglove. Upaliti rernu na gril program na maksimalnu temperaturu. Veliki pleh obložiti papirom, poređati sečenu palentu, svako parče premazati sa maslinovim uljem u tankom sloju. Pleh staviti u gornju trećinu rerne, ispod grejača i peći dok ne poprimi zlatnu boju po površini.
Palentu možete i ispeći na tiganju, na vrlo maloj količini ulja. Još bolje ako imate gril tiganj.
Karamelizovani luk
Sastojci:
• 2 velika glavica crnog luka
• maslinovo ulje
• 10 g maslaca
• 2 kašika balzamiko sirćeta
• 1 kašika smeđeg šećera
• prstohvat soli
Priprema:
Luk iseći na rebarca. U tiganj sipati 2 kašikice maslinovog ulja i maslac, kada se maslac otopi dodati luk i dinstati na srednjoj temperaturi dok luk u potpunosti ne omekša (meni je trebalo oko 15 minuta), povremeno mešajući. Kada je luk omekšao dodati balzamiko sirće i šećer i dinstati još oko 5 minuta ili dok sirće ne ispari. Palentu i karamelisan luk služiti toplo uz salatu po želji.
Izvor: prstohvatsoli.com