Recept za pravi italijanski tiramisu (koji može da se napravi u Beogradu)!
Kao i svaki recept sa malo sastojaka, kvailtet tiramisua debelo zavisi od kvaliteta upotrebljenih namirnica. Mozda izadje malo skuplje ali je rezultat takav da vredi svaki dinar! Nikakav tiramisu u ”Monumentu” , ”’Piazzi” ili ne daj Bože ”Public”-u ne može da prismrdi ovom Tiramisu’. Probajte pa vidite!
Inače suprotno mišljenju mnogih ljubitelja ovog legendarnog dezerta, Tiramisu’ nije tradicionalni italijanski kolač i ne može se naći u italijanskim kuvarima pre 60’ godine. Zvanično, nastao je relativno skoro kao kućna varijacija na temu raznih poslastica na “ kašiku” sharlota, zuccotta, bavarese i slično – na bazi piškota i krema.
Opet neke toskanske urbane legende svedoče da je slična poslastica pravljena već u 18 veku na dvorovima toskanskih vojvoda ali i da je prestao da se pravi jer je bio lako kvarljiv – zbog svežih jaja i sira – i da je više puta prouzrokovao trovanje salmonelom Zato kad napravite ovaj tiramisu’ – dobro ga čuvajte u frižideru ne duže od 3-4 dana
KVALITET SASTOJAKA JE PRIORITET!
- 500 g mascarpone sira – Zanetti (najpristojniji mascarpone koji moze da se nadje kod nas) ima ga u Rodiću, Vero-u, DIS-u
- 5 najsvežijih žumanaca od domaćih jaja – to mozete naći samo na pijacama kod svog prodavca od poverenja. Svežinu jaja možete ustanoviti po mirisu i boji žumanca (jarko narandžasta) i po viskoznosti belanca (ne sme biti retko)
- 5 kašika šećera
- 1 kesica vanillin šećera – najbolji je Dr.Oetker bourbon vanilla – ili ako vas ne mrzi stavite veliku mahunu od vanile da odstoji nedelju dana u teglicu sa šećerom i eto prirodne vanilla arome
- 2 velike kašike nescafe gold rastopljene u hladnoj vodi
- Nescafe20Gold20100gm-500×500
- 1 pomorandža
- 1 kutija piškota – crvenka
- 2 kašike crnog gorkog kakao u prahu
- Posuda za tiramisu – staklena, pravougaona ili okrugla
PRIPREMA KREMA
Mikserom umutite 5 žumanaca, šećer I vanillin šećer I postepeno dodajte marcarpone u smesu kako bi izblegli formiranje gromuljica. Mutite dok krem ne postane gladak.
PRIPREMA PIŠKOTA
Uvaljajte piškote u neskafu i ređajte u posudu poprečno tako da dno bude potpuno pokriveno a piškote kompaktne.
FINIŠ
Umućeni krem prelijete preko piškota, izrendate malo kore od narandže po površini i prekrijete gorkim kakaom (možete ga posuti pomoću male cediljke za čaj kako bi ga ravnomerno rasporedili po površini krema)
Recept: Nataša Kažić
Tekst i fotografija su preuzeti sa sajta MERAKONLINE