Najnoviji hit karantina je “dalgona kafa” iz Seula. Ovaj kafeni penasti slatkiš je postao popularan uz uvođenje karantina, jer se veoma jednostavno pravi u kućnim uslovima.
Dalgona kafa je svakako pod različitim nazivima postojala i do sada širom sveta, ali društvene mreže i vreme karantina tu učinile da ovaj napitak postane popularan pod ovim nazivom iz Koreje.
Naziv dalgona se odnosi na bombone istog imena popularne u Južnoj Koreji, koje se prave zagrevanjem šećera, ulja i sode bikarbone; smesa se meša dok ne postane gusta i penasta; zatim se ostavlja da se stvrdne. Dalgona je poprimila novo značenje sa „dalgona kafom“, koja je postala popularna na društvenim mrežama – glavni sastojak kafe je krem koji se dobija snažnim mešanjem instant kafe, šećera i vode. Piće je svoje ime dobilo jer penasti preliv od kafe podseća na dalgona bombonu.
Kao osnova se koristi mleko po izboru, hladno ili toplo, preko kojeg se sipa krema. Najsigurniji rezultat se dobija ako se mikserom umuti obična instant kafa, kristal šećer i vruća voda u razmeri 1:1:1.
Za dve osobe, za kafu sa slike smo umutili 2 kašičice instant kafe “Nescafe Creme”, 2 kašičice kristal šećera i 2 kašičice vruće vode.
Potrebno je da se mikserom dugo muti dok se ne dobije čvrsta krema. Krema se onda sipa preko hladnog ili toplog mleka, i prema ukusu može da se ukrasi keksićima, pospe cimetom… Krema može da se umuti i ručno, ali je potrebno mnogo više vremena i strpljenja.
Izvor: www.hrana-pice-price.com