Nemačkaje zemlja prepuna kulinarskih zadovoljstava – ipak kobasica je prvo što nampada napamet. Kobasica je hrana koja predstavlja nemačku gastronomsku kulturu iraznolika je kao i istorija zemlje i naroda. Jedan od velikih glavnih sastojakanemačke kuhinje je kobasica, različitih vrsta. Recept za kobasice se razlikujeod severa do juga, a svaki region smatra svoju recepturu najboljom.
NürnbergerBratwurst dolazi iz istoimenog grada usevernoj Bavarskoj, a recept je poznat oko 700 godina – uglavnom se pravi odsvinjskog mesa sa dodatkom začina: majoran, so, biber, đumbir, kardamon i prahlimuna. Najbolji ukus se dobija kada se peče na roštilju, a servisa se sakiselim kupusom, krompir salatom i hlebom. Tradicionalno se serviraju usetovima od 6 ili 12 komada.
Jedan od većih istorijskih gradova, Minhen, je poznat po svojoj MuenchnerWeißwurst. Kobasica koja je skoro bele boje, pravi se odteletine i svinjetine i začinjava se slaninom, lukom, peršunom, solju, biberomi limonom u prahu. Weisswurst je deo tradicije u Minhenu, a posebno jepopularna tokom lokalnog festivala Oktoberfesta. Omiljena je kod dece zbog svogblagog ukusa. Tradicionalno se jede topla sa slatkim senfom i bavarskomperecom.
Berlin i Hamburg su poznati po Currywurst. Currywurstje omiljena brza hrana u Nemačkoj. Kuvana pa pečena kobasica se secka nakomadiće, preliva sosom napravljenim od kečapa, karija i paprike. Uobičajeno sesluži sa zemičkom i pomfritom. Više od 800 miliona Currywursta se prodaju uNemačkoj svake godine u malim radnjama koje se zovu Imbiss.
Frankfurter jedugačka, tanka kobasica koja je blago dimljena i napravljena odsvinjetine. U Nemačkoj je 1860. godine izglasan zakon kojim se štiti’Frankfurter’. Prema ovom zakonu, samo kobasice koje su napravljene uFrankfurtu i njegovoj okolini mogu da nose ime ‘Frankfurter’. Mesari izvan ovogregiona kobasice moraju da zovu ‘Nach Frankfurter Art’ (što znači da sunapravljene kao Frankfurter, ali nisu iz Frankfurta). Ove kobasice se kuvaju,ali nikada do ključanja! Tradicionalno se serviraju sa hlebom, senfom ilirenom, i uz čašu vina od jabuke (Apfelwein).
Thüringer Rostbratwurst je kobasica iz regiona Thüring i recept za nju je star preko600 godina. Pravi se od mlevene svinjetine i junetine ili teletine i začinjavase sa solju, biberom, majoranom, belim lukom i kimom. Neki mesari dodaju imorski oraščić, korijander i koru limuna za dodatni ukus. U pitanju jezačinjena, veoma duga i tanka kobasica. Tradicionalno se griluje na roštilju ipremazuje pivom za intenzivniji ukus. Servira se u zemički sa senfom.
Coburger Bratwurst je bavarska kobasica od oko 25cm, pravi se od svinjskog mesai od minimum 15% mesa govedine. Tradicionalno se začinjava samo sa solju,biberom, muškatnim oraščićem i limunovim prahom. Ona je jedina kobasica uNemačkoj napravljena sa sirovim jajima, kojasluže kao vezivno tkivo. Uglavnom se peče na žaru preko borove vatre. Služi sesa hlebom, senfom i krompir salatom.