Sobrino de Botin restoran (Calle de los Cuchilleros 17, 28005 Madrid, Spain), osnovan je 1725. godine. Ovo je sigurno najstariji restoran na svetu i pri tome da ne verujete, još uvek radi. Umetnik Francisco Goya je tamo radio kao konobar, čekajući da bude primljen u Royal Academy of Fine Arts. Ovaj restoran se takođe spominje u knjizi Fortunata, Jacinta Benito Pérez Galdós-a objavljene daleke 1886-1887 godine.
Restoran je osnovan od strane francuskog gospodina Jean Botin-a i njegove supruge, a izvorni naziv najstarijeg restorana na svetu je bio Casa Botin. Restoran je nasledio od strane nećaka Candida Remis-a, čime se objašnjava promena imena u Sobrino de Botin. Restoran ovaj naziv nosi do današnjih dana.
Sobrino i njegov specijalitet Cochinillo Asado (pečeno prase) se spominje na zadnjim stranicama svetski poznatog pisca, Ernesta Hemingveja (Ernest Hemingway) u romanu The Sun Also Rises. Drugo jelo koje je Hemingvej opisao u svojoj knjizi je jelo ‘Sopa de ajo’ (jaje preliveno pilećom supom i začinjeno vinom Prošek i belim lukom.). Ovo jelo je inače i bilo omiljeno od strane Ernesta Hemingveja.
Izvor: gastrotube.net