Bocu koja je u okviru svemirskog eksperimenta provela 14 meseci u orbiti ponuđena je na prodaju u aukcijskoj kući Christie’s
Privilegija posedovanja vina koje je provelo četrnaest meseci u svemiru moglo bi koštati i milion dolara, procenjuju u aukcijskoj kući Christie’s. Boca vina Petrus iz berbe 2000. koja je učestvovala u sada već čuvenom svemirskom eksperimentu stavljena je na aukciju, a srećan – i veoma imućan – kupac pored nje će dobiti i jednu bocu „običnog“ Petrusa, kako bi mogao da uporedi razlike izmeću „zemaljskog“ i „nebeskog“ vina.
– Ova boca vina Petrus 2000 označava važan korak u razvoju našeg razumevanja procesa sazrevanja vina – rekao je Tim Triptri, međunarodni direktor Kristijevog odeljenja za vina i žestoka pića.
Boca koja se nudi na prodaju jedna je iz paketa od 12 flaša iz iste berbe koje su poletele u svemir 2019. u sklopu misije po imenu WISE (Vitis Vinum In Spatium Experimentia, iliti Eksperiment sa vinom u svemiru). Nakon povratka vina iz svemira, došli su na red analiza i degustacija koja je obavljena u Bordou, na Institutu za proučavanje vina i vinove loze. Degustatori su se jednoglasno složili da je svemirsko vino drugačije sazrevalo nego zemaljsko.
– Tanini su svileniji, razvijeniji. Aromatika je u većoj meri floralna. Vino se malo brže razvijalo u svemiru – rekla je Džejn Anson, čuvena vinska kritičarka iz Dekantera.
Kupac ovog veoma prestižnog vina dobiće i specijalno dizajniranu ambalažu koju je napravila kuća Maison d’Arts Les Ateliers Victor. U njoj će se nalaziti i dekanter, čaše i vadičep napravljen od meteorita.
Aukcija, nažalost, neće biti javna, i šira javnost možda nikada neće ni saznati ko je kupac vina. Sav profit biće upućen kompaniji Space Cargo Unlimited, koja je odgovorna za ovaj veoma uspešan eksperiment sa vinom u svemiru.
Izvor: www.vinoifino.rs