Da li možda putujete u Švajcarsku na odmor?… Ako je tako, onda morate probati jedan od specijaliteta koji u potpunosti potvrđuje da je ova planinska zemlja zaista prestonica mlečnih proizvoda. Specifičan ukus topljenog sira će vrlo brzo učiniti da zaključite kako čokolada nije jedini Hedonizam koji ova planinska zemlja nudi, i sa kojim je povezuju svi koji znaju kako se uživa u životu…
S obzirom da je Švajcarska poznata po sirevima otmenog i rafiniranog ukusa, uopšte nije iznenađujuće da u tom delu Evrope fondu predstavlja neku vrstu kulinarske institucije. Sama reč ‘fondue’ se odnosi na metalnu posudu u kojoj se sir topi i u kojoj se isto jelo priprema pre nego što se posluži. Za klasičan fondu se koriste keramičke ili porcelanske posude koje imaju dosta debelo dno, da smesa ne bi zagorela. Dok se sir polako rastapa i pretvara u masu koja se krčka iznad plamena, s vremena na vreme se dodaju začini i doliva se neko alkoholno piće. Na taj način se postiže specifičan ukus koji retko koga može ostaviti ravnodušnim…
Poznavaoci švajcarske kuhinje tvrde da sastojci i način pripreme većine tradicionalnih jela zavise od kantona ili regije. Ali fondu je svakako jedan od retkih specijaliteta čije osnovne namirnice i sam pristup spravljanju ne zavise od dela zemlje u kom se služi…
Švajcarci imaju običaj da hranu posmatraju kao jedno posebno iskustvo koje se mora sa nekim podeliti, i čija je svrha jednostavno uživati u trenutku. Ovo u potpunosti odražava švajcarski pristup fondu-u koji nikada ne uključuje manje od dvoje ljudi.
U restoranima širom Švajcarske fondu se služi u posudi iznad plamena sveće ili parafinskog plamena, kako bi se održala toplota i sprečilo stvrdnjavanje. Jede se dugačkom viljuškom na koju se stavljaju komadi hleba. Naša preporuka je da se uz fondu pijucka čaj, ili ako više volite, probajte švajcarsko Fendant vino…