Tuna je jedna od najvažnijih riba koja se koristi u prehrani.
Bilo da se tuna služi kao šnicla ili u kockicama u poka činiji, bilo da je pržena, pečena na žaru, dinstana ili sirova, u svetskim kuhinjama se koristi na mnogo različitih načina.
Postoji veliki broj vrsta: neke tune mogu narasti i do tri metara dužine i dostignu težinu od 600 kilograma, druge su dužine pola metra i težine oko 15kg. Tuna je poznata po svojoj ogromnoj brzini. Zahvaljujući svom moćnom telu u obliku vretena može postići maksimalnu brzinu na kratkim udaljenostima od 80 kilometara na sat.
Meso tune je čvrsto, relativno masno i ima sočan i pun, orašasti ukus. Sirovo meso je svetlo crvene boje, a postaje svetlije kada se zagreva. Važno je da se meso tune nikada ne kuva predugo, jer postaje suvo i sive boje.
Tuna odrezak se prži na jakoj vatri samo po jedan i po minut sa svake strane i onda se ostavlja da se kuva još nekoliko minuta na srednjoj temperaturi – na taj način meso ostaje sočno i ružičasto u centru.
Sveža tuna je posebno popularna u mediteranskoj kuhinji, gde se jednostavno peče na žaru i zaliva maslinovim uljem i limunovim sokom ili peče u rerni sa paradajzom, majčinom dušicom i belim lukom. U Japanu se tuna koristi za suši (sa pirinčem) i sashimi (bez pirinča).
Recept za mariniranu tunu
Sastojci :
- 500 g tune
- 20 g pomešanih pet kineskih začina (zvezdasti anis, karanfilić, cimet, sečuanski biber, seme komorača)
- 10 g belog ili crnog susama
- Kari prah
- korica jednog limuna
- estragon, peršun, korijander
- so, biber
- Ukloniti sve tetive sa tune i iseći je na parčiće prečnika oko 3 cm.
- Samleti začine i pomešati ih.
- Usitniti bilje i pomešajte ih.
- Začiniti tunu solju i biberom, ubaciti je u mešavinu začina i lagano je posuti karijem i koricom od limuna
- Komade ribe zapeći kratko na malo maslinovog ulja.
- Zatim ih ubaciti u seckano bilje sa svih strana, pokriti folijom i ostaviti da stoje u frižideru nekoliko sati. Pred služenje iseći ih na tanke kruške i poslužiti uz sveže povrće i salatu.
Izvor: www.hrana-pice-price.com