AAH! Blog

Letnja voćna torta

   Potrebni sastojci za 4 osobe su: paket smrznutog testa za kolače, 50 g maslaca, 100 g smeđeg šećera, 2 jabuke, 2 vinogradarske breskve, 6 kajsija, 8 šljiva, jaje i pola kašičice cimeta u prahu.

   Voće operite, izvadite koštice, jabuke i breskve isecite na tanke kriške, a kajsije i šljive na četiri dela. U većoj posudi otopite maslac, dodajte kriške jabuka, smanjite temperaturu, poklopite i kuvajte 5 minuta, zatim dodajte breskve, šljive i kajsije, lagano promešajte i kuvajte još 5 minuta bez poklopca. U međuvremenu odmrznite testo na sobnoj temperaturi i na pobrašnjavljenoj radnoj površini ga istanjite na debljinu od oko jednog cm. Plitak, podmazan okrugli kalup, prečnika 26 cm, obložite testom. Sav višak testa koji prelazi preko ivica kalupa odsecite i sačuvajte za kasnije. Odozgo sipajte proceđenu masu od voća, a u sredinu kalupa stavite malo više voća. Prelijte s pola količine sačuvanog soka. Testo na ivicama kalupa premažite umućenim jajetom. Testo koje ste sačuvali ponovo istanjite, njime pokrijte ceo kolač i utapkajte po ivici da se dva testa spoje. Površinu kolača premažite preostalim umućenim jajetom, odozgo obilato pospite mešavinu smeđeg šećera i cimeta i oštrim nožem napravite nekoliko useka. Pecite 60 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Pečeni kolač ohladite, pažljivo izvadite iz kalupa i servirajte.

Shopping Basket