Lava kolač, minisouffle ili čokoladni vulkan posebnim čini topla, tečna čokolada koja se krije u mekom i laganom biskvitu.
Oko nastanka ove dekadentne poslastice i dalje traje prepirka između američkog kuvara Jeana-Georgesa Vongerichtena koji tvrdi da je slučajno nastala u njegovoj kuhinji 1987. kada je prerano izvadio čokoladni biskvit iz rerne pashvatio da je, iako nedovršen, kolač neodoljiv. Tome se usprotivio francuski kuvar Jacques Torres tvrdeći kako takva poslastica postoji još od davnih vremena u Francuskoj. No bez obzira na njegovo poreklo, lava kolač je omiljen širom sveta, a zbog jednostavnosti lako ga je svaki put napraviti u novom ruhu.
Pet je osnovnih sastojaka od kojih se lava kolač priprema: jaja, brašno, maslac, šećeri, naravno, čokolada. Uz to, prave se i razne varijante s narančom, likerima, čilijem, belom čokoladom i karamelom. U smesu možete dodati i malo mlevenih badema ili pistaća, a odličan je i nešto egzotičniji i skuplji recept sa tartufima.
Poslužite ovaj kolač uz kuglu sladoleda od vanile i osetite pravi užitak za nepce.