AAH! Blog

Koliko vrsta vegeterijanaca postoji

Vegeterijanska ishrana sve više postaje trend i u našoj zemlji. Ukoliko se i vi hranite na taj način ili planirate da počnete, razmislite o tome koja vrsta vegeterijanca želite da budete, odnosno šta želite da uključite ili izbegnete u svojoj ishrani. Ne morate se uklopiti u kategorije koje ćemo navesti ali će vam pomoći da razumete i razmislite o svojim kratkoročnim i dugoročnim ciljevima.
Fleksibilan polu-vegeterijanac
Ne morate biti vegeterijanac da biste voleli vegeterijansku hranu.’Flexitarijan’ je naziv koji nedavno počeo da se koristi za one koji uživaju u vegeterijanskoj hrani i uglavnom jedu samo nju ali povremeno jedu meso. Ovaj termin je osmišljen kako bi se ukazalo na to da onaj ko jede meso nije vegeterijanac ali da je u redu da neko, ko je u početku ili na prelazu od standrdne ishrane ka vegeterijanskoj, jede i ono što ne spada u ovu ishranu.
Pescatarian
Ovaj naziv je takođe novijeg veka. Skovan je kako bi opisao one koji su na vegeterijanskoj ishrani i ne jedu meso ali jedu ribu i morske plodove. Ovaj vid ishrane prihvata sve više ljudi u zadnje vreme. Naročito iz zdravstvenih razloga. Takođe, ljudi koji prave ovakvu ishranu su na odskočnoj dasci da postanu pravi vegeterijanci.
Vegeterijanci  (Laco-ovo)
Kada misli na vegeterijance, većina ljudi misli na laco-ovo vegeterijance. To su ljudi koji ne jedu govedinu, svinjetinu, živinu, ribu, školjke ili životinjsko meso bilo koje vrste. Takođe oni ne jedu jaja ili bilo koje mlečne proizvode.
Naziv je napravljen od latinskih reči Laco što znači mleko i Ovo koje nosi značenje jaje. Laco-vegeterijanac jede jaja ali ne jede proizvode koji sadrže mleko. Ovo-vegeterijanac radi obrnuto.
Vegani
Oni ne jedu meso, bilo koje vrste, ni jaja, mlečne proizvode ili obrađene namirnice koje sadrže ove proizvode ili druge sastojke životinjskog porekla, kao što je želatin. Za razliku od njih vegeterijanci često konzumiraju jaja i mleko. Mnogi vegani takođe odbijaju da jedu hranu koja je životinjskog porekla. Čak ni one koji su u finalnom procesu, a u to spadaju šećer i neka vina. Postoje izvesne rasprave o tome da li se neke namirnice, kao što je med, mogu uklopiti u vegansku ishranu.
Sirov vegan / Dijeta sirovom hranom
Ovkva ishrana se sastoji od neobrađenih veganskih namirnica koje se ne zagrevaju iznad 46 stepeni na Celzijusovoj skali. Ljudi koji jedu sirovu hranu smatraju da kuvana hrana gubi znatnu količinu hranljive vrednosti i da je veoma štetna za organizam.
Maktobiotisti
Makrobiotička ishrana je poštovana od strane mnogih zbog svojih zdravih i lekovitih svojstava. Ona obuhvata neobrađenu vegansku hranu, kao što su integralne žitarice,voće i povrće i omogućava povremeno korišćenje ribe. Šećeri i rafinisana ulja su izbegnuti u ovom vidu ishrane. Možda je najveći plus ovakve ishrane konzumiranje velikog broja azijskog povrća, kao što je  diakon, i morskog povrća, na primer morske trave.
Ukoliko ste odlučili da se zdravo hranite i ne ugrožavate životinje možete se svrstati u neku od kategorija. Ako ste redukovali ishranu radi zdravlja znaćete gde pripadate i koliko nivoa postoji, a možda će vas neki od navedenih zaintrigirati i privući vas da počnete da ga praktikujete.
Izvor: BizLife
Shopping Basket