AAH! Blog

Kokteli sa šapmpanjcem: Mehurići uživanja za svaku priliku

Dođe taj poseban dan kada se vadi dobro čuvana i ohlađena flaša ovog dragocenog pića, vezanog za pojam luksuza i snobizma. Svi se nadaju da prilikom otvaranja flaše neće završiti sa crnim povezom preko oka, ali čim ona bude otvorena, svi trče da prvi podmetnu svoju čašu. Ako živite filozofiju da je svaki dan poseban, ne vidim zašto ne biste češće pili šampanjac. Iz tog razloga u nastavku su ideje za koktele za svaku priliku, u bilo koje doba dana i večeri.

Zbog toga što je šampanjac uglavnom sladak, kao i neki sastojci koji se dodaju ovim koktelima, dobra je preporuka zameniti ga suvim belim penušavim vinom ili još bolje proseccom za one koji vole odsečniji i reskiji ukus.

Mimoza

Najbolje je i najefektnije služiti ovaj koktel uz doručak, jer je idealan za prepodnevne časove. Da, dobro ste pročitali, kao prava zvezda razmazite sebe i druge započinjući raskalašan (neradan) dan sa ovim osveženjem. Posmatrajte to kao malo dekadentniju verziju vašeg standardnog jutarnjeg đusa.

Sastojci:

1l šampanca (ili prosecca)
1l sveže ceđenog soka od pomorandže

Priprema:

Šampanjac i pomorandže obavezno moraju stajati rashlađeni u frižideru. U visoke čaše za šampanjac prvo sipajte do pola šampanjac, a zatim isto toliko soka od pomorandže. Preporučuje se da vi sami cedite svež sok od ovog voća, ali ukoliko ste lenji, u ovom slučaju i kvalitetan kupovni sok može poslužiti prilici. Izbegavajte led, jer će sve već dovoljno biti hladno, a pošto je koktel sam po sebi blag, ne treba ga dodatno razblaživati.

Ukras:

U ovom slučaju apsolutno je suvišan. Budite nonšalantni i neobavezni prilikom posluživanju ovog napitka, ipak je jutro.

Idealna hrana

Kao što je gore naglašeno služite ga uz doručak. Omlet sa vlašcem, dimljeni losos i krem sir nepogrešiva su kombinacija. Ovsene pahuljice sa šumskim voćem, poput jagoda, kupina i malina, takođe se dobro uklapaju. A i američke palačinke sa borovnicama nisu loš izbor.

Bellini

Negde tokom vrtoglavice Drugog svetskog rata ovaj koktel se ‘rodio’ u čuvenom  Harry’s baru, u Veneciji. Naziv je dobio zbog svoje bledo ružičaste boje koja je podsećala na nijansu koju je umetnik Giovanni Bellini često koristio na svojim slikama. Priča se da je ovaj koktel bio čest izbor mačo gospode, poput Orsona Wellesa i Ernesta Hemingwaya. Možete ga poslužiti u lenjo letnje popodne, kao uvod u laganu večeru, pogotovu sada kada su sočne breskve u sezoni.

Sastojci:

1l šampanjca (ili prosecca)
10 mekših breskvi srednje veličine

Napomena:

Nikako nemojte koristiti kupovni sok ili onaj iz tetrapaka!

Priprema:

Dok se šampanjac hladi u frižideru, iz istog izvadite breskve, oljuštite ih i sameljite u blenderu. Kroz parče gaze ili tanku pamučnu krpu procedite ovaj pire od bresaka, tako da vam ostane proziran čist sok. U visoku čašu sipajte trećinu nektara i polako dospite šampanjac do vrha. Blago promešajte.

Ukras:

Isecite krišku breskve u obliku polumeseca i zadenite na obod čaše, ili ubacite da pluta u samom koktelu.

Idealna hrana

Sveži i čisti ukusi koji u sebi povezuju slano i slatko, i koji imaju svilenkastu teksturu, biće idealna pratnja ovom prijatnom koktelu. Tako uz njega možete poslužiti dinju umotanu u pršutu, ili bebi mozzarela sir sa čeri paradajzom i bosiljkom.

Rossini

Ovaj koktel sličan je prethodnom, ali je sa jagodama, i dobio je naziv po prezimenu čuvenog italijanskog kompozitora Gioachina Rossinija. Zabavna je igra reči koja se javlja, jer rossoznači crveno, što direktno asocira na boju ovog pića. Možete ga pijuckati tokom celog dana i večeri, a znajte da se posebno slaže uz slatkiše i drugo voće.

Sastojci:

1l šampanjca (ili prosecca)
200 g svežih jagoda

Napomena:

Nikako nemojte koristiti kupovni sok ili onaj iz tetrapaka!

Priprema:

Dok se šampanjac hladi u frižideru, iz istog izvadite jagode, odstranite im peteljke, presecite ih na pola, a zatim sameljite u blenderu. Kroz parče gaze ili tanku pamučnu krpu procedite ovaj pire od jagoda, tako da vam ostane proziran čist sok. U visoku čašu sipajte trećinu nektara i polako dospite šampanjac do vrha. Blago promešajte.

Ukras:

Blago presecite jagodu na pola, ostavljajući peteljku, i zadenite je na obod čaše.

Idealna hrana

Kolač od jagoda sa šlagom i cvetom zove pravi je desert koji će dostojno ispratiti i upotpuniti ovaj ultimativni letnji koktel. Nećete pogrešiti ni sa voćnim korpicama punjenim žutim kremom, i ukrašenim kivijem i ananasom. A, naravno, tu su svima omiljene i nepogrešive vanilice, kao i slasne krempite.

Koktel od šampanjca sa sirupom od lavande

Neobična kombinacija koja čini ovaj koktel netipičnim i posebno šarmantnim, poslužiće u svečanim prilikama, na prijemima, zabavama i venčanjima. Ako se potrudite, možete naći već pripremljen sirup od lavande, a muzej Macura u Novim banovcima pravi upravo ovakav – odličan domaći.

Sastojci:

1l šampanjca (ili prosecca)
kašičica suve lavande
pola šolje šećera

Napomena:

S obzirom da su i sirup i šampanjac slatki, prosecco je možda bolji izbor u ovom slučaju. Ako sami pravite sirup računajte da mora da odstoji, te se tako organizujte unapred.

Priprema:

Kada voda proključa sipajte šećer, sačekajte da se dobro istopi i sjedini s tečnošću. Dodajte osušenu lavandu i skinite s vatre. Onda sačekajte da se ohladiti, zatim procedite i sipajte u flašu koju ćete držati u frižideru. U visoke čaše sipajte penušavac po izboru i dodajte pola kašičice sirupa od lavande. Dobro promešajte.

Ukras:

Isecite osušenu stabljiku lavande tako da staje celom visinom u čaše. Ubacite je u sam centar, i koristite je da biste s vremena na vreme promešali koktel.

Idealna hrana

Sa ovim koktelom nema šala; hrana koja ga prati mora biti u vidu luksuznih zalogajčića. Gorgonzola ili guščja pašteta na raženim krekerima, pečeni bademi sa provansalskim biljem, i lagani biskvit sa belom čokoladom samo su neki od predloga.

Izvor: citymagazine.rs

Shopping Basket