AAH! Blog

Kinezi svake godine proslavljaju praznik proleća, koji je poznat i kao Kineska nova godina.

Ove godine Kineska nova godina počinje 5. februara, a završava se 19. februara. Kineska nova godina je najvažniji kineski praznik koji svake godine slavi jedna petina ljudskog stanovništva. Na ulicama širom sveta se priređuju parade sa vatrometom i šarenim maskotama lavova i zmajeva kojima se plaše zli duhovi .

Svaka godina je povezana sa jednom od 12 životinja iz kineskog horoskopa, kao i sa jednim od pet elemenata: zlato, voda, drvo, vatra ili zemlja.

Svinja – životinja koja predstavlja 2019. godinu
2019. je godina svinje. Kineski zodijak kreće se u dvanaestogodišnjem ciklusu, a oni rođeni 1935, 1947, 1959, 1971, 1983, 1995, 2007, 2019 su rođeni u godini svinje. Prema azijskoj astrologiji, godina rođenja – i životinja koja tu godinu predstavlja – govore mnogo o osobinama ličnosti.

Svinja je dvanaesti znak u kineskom horoskopu, i u kineskoj kulturi su simbol bogatstva zbog svojih oblina i velikih ušiju. Smatra se da ljudi rođeni u ovom znaku posebno prijatne i imaju sreće u životu.

Da li ste znali?
– Kineska nova godina se zove festival proleća jer najavljuje dolazak proleća. Ljudi proslavljaju dolazak lepšeg vremena i sezonu poljoprivrednih radova.
– prema legendi crvena boja i zmajevi će oterati čudovište Nian
– poslednjeg dana proslave Nove godine se prave lampioni koji se uz zamišljene želje puštaju u nebo
– proslava Kineske nove godine izaziva najveće ljudske migracije tokom godine, pošto se Kinezi iz svih delova sveta vraćaju kući

Hrana
Okupljanje porodice je važan aspekt proslave Nove godine, pa je zato i hrana veoma bitna. Ukoliko neki član porodice ne može da bude prisutan, za njega se ostavlja prazno mesto za stolom.

  • Određena jela koja se pripremaju tokom kineske Nove godine imaju simbolično značenje i veruje se da donose sreću.
  • Simbolika “sreće” je vezana ili za izgled ili za naziv jela, a pored jela su važni i priprema, način služenja i sam način kako se hrana jede.
  • Najčešće se pripremaju knedle, riba, prolećne rolnice i niangao.

Riba – U kineskom, reč “riba” zvuči kao “višak”. Kinezi vole da imaju višak na kraju godine, jer misle da će imati više za sledeću godinu. Riba se kuva na razne načine, kao što su kuvanje u ključaloj vodi i na pari.

  • Riba se priprema sa kiselim kupusom i čilijem na pari u sosu od sirćeta ili sa ribljom supom.
  • Vrsta ribe se opet bira na osnovu značenja njenog imena – sreća, poklon, višak…
  • Riba se jede i za dan kada se proslavlja nova godina i prvi dan posle kako bi se osiguralo da ima “viška”, a glava i rep se ne jedu sve do početka godine, čime se izražava nada da će početi i završiti godinu sa viškom.
  • Glava ribe se okreće ka uglednim gostima ili starijima, što predstavljaju poštovanje.
  • Gosti mogu da krenu da jedu ribu, tek kada onaj ka kome je riba usmerena krene da jede.
  • Riba ne bi trebalo da se pomera.
  • Dve osobe prema kojima su okrenuti glava i rep bi trebalo da piju zajedno, jer se to smatra srećnim značenjem.

Kineske knedle – sa istorijom od preko 1.800 godina, knedle su klasična kineska hrana, a tradicionalno se jedu u novogodišnjoj noći, posebno u severnoj Kini.

  • Kineske knedle se prave u ovalnom obliku koji podseća na srebrni kineski novac, gde se dva kraja spajaju.
  • Legenda kaže da što više knedli pojedete tokom proslave Nove godine, više novca možete napraviti u novoj godini.
  • Knedle se uglavnom pune mlevenim mesom, ribom, povrćem i začinima.
  • Mogu da se kuvaju u vodi, na pari, prže ili peku.
  • Za novogodišnju noć je tradicija da se jedu knedle sa kupusom i rotkvom, što znači da će nečiji koža postati nežna i raspoloženje blago.
  • Prilikom izrade knedli važno je da postoji dobar broj nabora, ako se napravi mali broj, to znači siromaštvo.
  • Nekada se stavlja i beli konac u knedlu, a onaj ko izabere tu knedlu će imati dugovečnost. Ponekada se stavlja i bakarni novčić koji simboliše bogatstvo.
  • Knedle treba organizovati u linijama umesto krugovima, jer knedle u krugovima znače da će život ići u krug.

Prolećne rolniceProlećne rolnice su ime dobile jer se tradicionalno jedu tokom prolećnog festivala. Posebno su popularne u Istočnoj Kini. Prolećne rolnice su najčešće punjene povrćem, mesom ili slatkim mešavinama. Rolnice se prže u ulju dok ne dobiju zlatno – žutu boju.

Niángāo (kolač od pirinča) – u kineskom, niangao zvuči kao “raste iz godine u godinu”. Za Kineze to znači uspešniji posao i opšte poboljšanje života. Glavni sastojci za niangao su lepljivi pirinač, šećer, kestenje, kineske urme i lišće lokvanja.

Tangiuan (slatke kuglice od pirinča) – Izgovor i okrugli oblik tangiuan su povezani sa okupljanjem i zajedništvom, zato se omiljene tokom proslave novogodišnjih praznika.

Kineski rezanci – rezanci simbolizuju želju za dugovečnošću. Njihova dužina i priprema su takođe simbol života. Oni su duži od normalnih rezanaca i pripremaju se na ulju ili kuvani.

Voće koje donosi sreću – Određeno voće se jede tokom kineske nove godine, kao što su mandarine, pomorandže i pomelo. Ovo voće je odabrano jer je okruglo i “zlatne” boje, koja simbolizuje punoću i bogatstvo, ali i zbog zvuka koji se dobija kada se njihovo ime izgovara. Veruje se da donosi sreću i bogatstvo zbog izgovora (reč uspeh), pa čak i pisanja (reč sreća).

Izvor: www.hrana-pice-price.com

Shopping Basket