Kineska Nova godina je poznata i kao “festival proleća”, a ovaj praznik proslavlja petina svetskog stanovništva!
Kineska Nova godina je najvažniji kineski praznik i svake godine je povezana sa životinjom iz kineskog horoskopa, kao i sa jednim od pet elemenata: zlato, voda, drvo, vatra ili zemlja.
Ove godine Kineska nova godina počinje 25. januara, a završava se 8. februara. Na ulicama širom sveta se priređuju parade sa vatrometom i šarenim maskotama lavova i zmajeva kojima se plaše zli duhovi .
Pacov– životinja koja predstavlja 2020. godinu
2020. je godina pacova. Kineski zodijak kreće se u dvanaestogodišnjem ciklusu, a oni rođeni 1924, 1936, 1948, 1960, 1972, 1984, 1996, 2008, 2020. su rođeni u godini pacova. Prema azijskoj astrologiji, godina rođenja – i životinja koja tu godinu predstavlja – govore mnogo o osobinama ličnosti.
Pacov je prva od svih zodijačkih životinja. U kineskoj kulturi pacovi su simbol bogatstva i viška. Bračni parovi se mole pacovima, zbog reproduktivne moći. Za ljude rođene u godini pacova se smatra da su pametni, brzi mislioci; uspešni, i zadovoljni tihim i mirnim životom.
Da li ste znali?
- Kineska nova godina se zove festival proleća jer najavljuje dolazak proleća. Ljudi proslavljaju dolazak lepšeg vremena i sezonu poljoprivrednih radova.
- Prema legendi crvena boja i zmajevi će oterati čudovište Nian
- Poslednjeg dana proslave Nove godine se prave lampioni koji se uz zamišljene želje puštaju u nebo
- Proslava Kineske nove godine izaziva najveće ljudske migracije tokom godine, pošto se Kinezi iz svih delova sveta vraćaju kući
- Jedna od tradicija tokom proslave je i razmena crvenih koverti u kojima se nalazi “srećni novac”
Hrana
Okupljanje porodice je važan aspekt proslave Nove godine, pa je zato i hrana veoma bitna. Ukoliko neki član porodice ne može da bude prisutan, za njega se ostavlja prazno mesto za stolom.
- Određena jela koja se pripremaju tokom kineske Nove godine imaju simbolično značenje i veruje se da donose sreću.
- Simbolika “sreće” je vezana ili za izgled ili za naziv jela, a pored jela su važni i priprema, način služenja i sam način kako se hrana jede.
- Najčešće se pripremaju knedle, riba, prolećne rolnice i niangao.
Pročitajte više na: www.hrana-pice-price.com