1) Kavijar predstavlja riblja jaja, tako da je ukus sigurno odvratan
Činjenica je da se ukusi razlikuju. Različite vrste kavijara se i na različit način pripremaju. Svako može naći neku vrstu kavijara koji mu odgovara. Sama pomisao na to da ljudi jedu jaja ribe je obično ono šta odbija ljude da probaju kaviraj. Medjutim, kao i većina sirovih delikatesa, kavijar je mnogo ukusan i vredi ga probati.
2) Kavijar su živa riblja jaja
U mom iskustvu sam otkrio da ljudi koji odmah kažu ‘’Ne’’ kavijaru su isti ljudi koji su pogrešno informisani o tome šta je kavijar. Kavijar je usoljena ikra ribe ili drugih morskih životinja. Mnogi ljudi u Aziji jedu kavijar sirov, neslan i neobrađen. U Americi se kavijar obično služi kao eksluzivan deo obroka.
3) Kavijar je zdrav
Ova tvrdnja je u velikoj meri tačna, ali to zavisi od toga kako se priprema kavijar i sa čime se služi. Činjenica da se kavijar služi sa malo pripreme i prerade, on sadrži visok nivo vitamina I mineral a malo kalorija. Takodje, činjenica da je kavijar se jede u malim količinama, najčešće kao ukras ili predjelo ,čini odličan dodatak za bilo zdravo jelo ili aperitiv.
4) Jedini dobar kavijar je iz Rusije – Ovo je definitivno mit.
Rusija i Iran su poznati po svojoj finoći i kvalitetu kavijara. Dobar kavijar možete pronaći kako u Evropi tako i u Americi.
5) Metalni escajg će uništiti ukus kavijara. Ovo ima i malo mita i činjenica.
Mnogi ljubitelji kavijara i tradicionalisti neće dodirivati kaviraj metalnim escajgom. Činjenica je da većina kavijara dolazi od proizvođača u metalnim konzervama i potom biva prebačen u staklene posude, tako da ne postoji način da se izbegne kontakt sa metalom u potpunosti. Ukoliko ste u mogućnosti, preporučujemo da za kavijar koristite čisto srebro.
6) Kavijar je ekskluziva.
Teško je odlučiti o ovoj izjavi. Da li je nešto eksluziva je vrlo ličan i subjektivan stav.
7) Kavijar je afrodizijak.
Postoje neke istine u ovome, ali to je diskutabilno da li je zbog stvarnih osobina kavijara ili socijalnih aspekata delikatnosti. Neki kažu da kavijar, jer sadrži visok nivo cinka, može se smatrati afrodizijakom. Drugi kažu da je činjenica da se kavijar smatra simbolom društvemog statusa, pa iz tog razloga pozitivno utiče na ‘’romantiku’’.
8) Ostatke kavijara ne treba čuvati
Ovo je uglavnom tačno. Kao vino, kada je izloženo vazduhu i toplim vremenom, kavijar gubi mnogo od svoje originalne arome i ukusa. Tako da je najbolje da konzumirate kavijar u jednom obroku. Ako ga morate sačuvati, najbolje je da ga prekrijete I stavite u posudu bez dodira sa vazduhom.. Nikada ne zamravajte kavijar.
9) Kavijar je dobar za kožu
Ova tvrdnja još uvek nije utvrdjena kao tačna ili netačna. Mnogi kažu da kavijar poseduje visok nivo Omega 3, koji je dobar i za srce i za kožu.
10) Kavijar je skup.
Kao i za svaku hranu koja se ne može naći u izobilju, cena kavijara zavisi od vrste. Kavijar može biti skup. Uvek će imati svoje mesto u restoranima kao delikates, u to nema sumnje.