Do sada je urađeno gotovo dvesta hiljada studija na temu uticaja kafe na zdravlje čoveka.
Tako su, na primer, istraživači sa Hauarda došli do otkrića da se kod ljudi koji dnevno piju jednu do tri šoljice kafe za 12% smanjuje rizik od dijabetesa. Najmanje šest studija utvrdilo je da ljudi koji redovno konzumiraju kafu imaju 80% manju mogućnost da dobiju Parkinsonovu bolest.
Mnogim medicinskim istraživanjima došlo se do sledećih zaključaka:
Da su ljudi koji redovno konzumiraju kafu kod sebe smanjili za 25% rizik da obole od kancera debelog creva, za 80% rizik da obole od ciroze jetre i skoro 50% da dobiju kamen u zuči; zatim da kafa pomaže pri kontroli astme i zaustavljanju glavobolje. Kafa prvenstveno podiže raspoloženje.
Sa svim ovim je u vezi kofein, kojeg u kafi ima više nego u čaju i čokoladi.
Kafa je puna antioksidanata, uključujući i grupu zvanu kvinini koji su se u eksperimentima pokazali kao uzrok pojačane osetljivosti na insulin, što je značajno kod lečenja dijabetesa. Italijanski istraživači su u kafi otkrili i prisustvo komponente trigonelin koja, osim što kafi daje miris i ukus, ima antibakterijsko i antiathezivno dejstvo, što sprečava pojavu karijesa.
Soc od kafe razbija celulit: ako njime namažete telo i uvijete ga u foliju, vaš celulit će nestati.