INDIJSKA LEPINJA PUNJENA KROMPIROM JE TRADICIONALNI DORUČAK KOJI JE VEOMA POPULARAN.
Indijski hleb sa krompirom ili “Aloo Paratha” (bukvalno značenje je „krompir lepinja“) je jelo poreklom sa indijskog potkontinenta. Ovaj recept potiče iz indijske države Pandžab, a jedno je od najpopularnijih jela za doručak u zapadnim, centralnim i severnim regionima Indije, kao i u Pandžabu. Lepinja se sastoji od beskvasnog testa kojim se obavije mešavina krompira i začina, a zatim se peče na vrućem podmazanom tiganju. Lepinja sa krompirom se obično služi sa puterom, čatnijem ili indijskim kiselim krastavcima.
Recept za lepinju sa krompirom
(6-7 kom)
Sastojci za testo:
- 1 šolja integralnog brašna
- 1/2 šolje belog brašna
- so
- 1/2 šolje vode
Sastojci za punjenje:
- 4 mala obarena krompira. izgnječiti
- 1/2 crvenog luka, sitno iseckati
- 1/4 ljute papričice
- so, biber, kurkuma, zaatar (ili drugi začini prema ukusu)
Ulje ili puter za premazivanje lepinja i prženje.
Pripema:
- U velikoj posudi pomešati brašno i so, pa dodavati vodu, pomalo. Testo bi trebalo bi da bude mekano i savitljivo, ali nikako lepljivo. (Dodavati vodu ili brašno po potrebi)
- Mesiti testo oko 5 minuta i oblikovati u kuglu. Pokriti vlažnom krpom i ostaviti sa strane da se odmori dok pravite fil.
- U velikom loncu ključale slane vode kuvati krompir dok ne omekša, oko 15 minuta. Ocediti i ostaviti da se hladi 5 minuta.
- U velikoj posudi zgnječiti krompir, pa dodati sitno seckan luk, čili, začine. Probajte i prilagodite začine svom ukusu.
- Smesu oblikovati u kuglice veličine približno ping pong loptice.
- Podelite testo na 6 komada, pa svaki razvaljati u kuglu.
- Na blago pobrašnjenoj radnoj površini razvući kugle od testa u disk – lepinju. Staviti lepinju na dlan i lagano premazati uljem. U sredinu postaviti kuglu fila, a zatim spojiti stranice testa da pokriju fil i stegnuti ih da se čvrsto zatvore.
- Nežno kotrljajti između dlanova da bi se ponovo oblikovala kugla. Ponoviti sa preostalim testom i filom.
- Razvaljati kuglice u debele diskove – lepinje, pazeći da se testo ne pocepa.
- Zagrejati tiganj na srednje jakoj vatri. Podmazati uljem ili puterom. Staviti lepinju i pržiti, prodrmati s vremena na vreme da se ne bi lepila, sve dok dno ne bude prekriveno svetlim zlatno-smeđim mrljama. Okrenuti i peći na drugoj strani dok takođe ne bude išarana svetlim zlatno-smeđim mrljama.
- Premazati vrh lepinje sa malo ulja, a zatim preokrenitu i ponoviti sa druge strane. Okrenuti poslednji put i peći oko 30 sekundi.
- Ponovite ovaj postupak sa preostalim lepinjama, držeći one koje su završene na toplom. Poslužiti odmah.
Izvor: www.hrana-pice-price.com