AAH! Blog

Glog – kuvano vino na švedski način

Glog (Glögg) je začinjeno skandinavsko kuvano vino, koje se služi sa bademima i suvim grožđem.

švedsko kuvano vino glog se pravi sa začinima kao što su cimet, đumbir, karanfilić, kora pomorandže i kardamon. U alkoholnom glogu – kuvanom vinu, osnova je crno vino, a po želji može da se doda i jači alkohol, kao što su votka, akvavit, rum ili rakija. Bezalkoholni glog se pravi od voćnog soka, uglavnom ribizli ili drugog bobičastog voća. Takođe, u švedskoj se kuvano vino služi sa grožđicama i bademima u čaši.

Pecivo sa šafranom i suvim grožđem - lussekatter

Pecivo sa šafranom i suvim grožđem – lussekatter

Prvobitni oblik gloga su pili kuriri i poštari koji su na konjima, sankama i skijama putovali po izuzetno hladnom vremenu u Skandinaviji. Od kraja 19. veka ovo piće je postalo božićna tradicija u švedskoj. Najčešće se služi uz đumbir keks, koji se pravi sa sličnim začinima kao i vino. Svakog 13. decembra se u švedskoj dan Svete Lucije proslavlja uz kuvano vino i hleb sa šafranom i grožđicama (lussekatter).Takođe se tradicionalno poslužuje tokom julborda – božićna verzija klasičnog švedskog stola.

šef kuhinje švedske ambasade, Lars Ekberg je podelio sa nama recept za švedsko kuvano vino – glog.

Recept za glog – švedsko kuvano vino

Sastojci

  • 2 cela štapića cimeta
  • 15 karanfilića
  • 5 cm sušenog celog đumbira
  • 10 semenki kardamona – blago zdrobljenog
  • Osušena kora od 3 narandže
  • 200 ml grožđica
  • 3 dl neutralne votke ili žestokog alkohola
  • 2 l crnog vina
  • 100 ml šećera

Za posluženje:

  • suvo grožđe
  • bademi (blanširani i oguljeni)

Priprema

  1. Sipati votku u teglu, dodati cimet, karanfilić, đumbir, koru narandže, kardamon i grožđice.
  2. Poklopiti i ostaviti da se natapa 4 dana.
  3. Tečnost procediti kroz kuhinjski papir ili filter za kafu u šerpu.
  4. U tečnost dodati vino i šećer.
  5. Zagrevati polako, mešajući dok se šećer potpuno ne rastopi (do 70°C).
  6. Pre serviranja blago zagrejati, ali ne dozvoliti da prokuva.
  7. Na dno svake čaše staviti nekoliko grožđica i badema, a zatim sipati glog.

Saveti

  • Ostaviti začine da ispuste arome najmanje 4 dana
  • Recept je za oko 12 osoba
  • Glog može da se čuva nekoliko nedelja u sterilisanim flašama
  • Grožđice koje su se natapale možete iskoristiti za pripremu kolača

Izvor: www.hrana-pice-price.com

Shopping Basket