Neko voli ovo, neko voli ono… Oko mene sve sami probirači. Zato se gibanica i zeljanica – dve super pite – prave paralelno, da niko prigovarao ne bi.
Reklo bi se, na prvi pogled, da jedinu razliku između gibanice sa sirom i zeljanice pravi zelje. Ne, ne… Nije tako…
Zeljanica – sastojci i priprema
- 6 kora debeljuca,
- 3 veće veze zelja (meni mama poslala zlatiborsko, sveže ubrano sa livade, neposredno pre ovog snega),
- 3 jajeta,
- 1 veza mladog crnog luka,
- biber (šareni, beli, crni…koji najviše volite, a za mene je to šareni, sveže izmrvljen u avanu),
- oko 400 g starog, tvrdog sira,
- mast.
Sitno iseckati mladi luk i propržiti ga na masti. Zatim dodati sitno isečeno zelje i odmah posoliti, da zelje pusti sav sok. Propržiti zelje sa lukom dok sok, koji je zelje pustilo, ne uvri. Skinuti sa ringle, dodati biber, izmrvljen sir i jaja, pa sve dobro izmešati.
Smešu nanositi na po dve kore, rolovati i ređati u podmazan pleh za pečenje.
Gibanica sa sirom – sastojci i priprema
- 6 kora debeljuca,
- oko pola kilograma starog, tvrdog sira,
- 3 jajeta
- 1 mala čaša kisele pavlake
- mast.
Umutiti jaja, dodati izmrvljeni sir i pavlaku. Smešu nanositi na po dve kore, rolovati i ređati u podmazan pleh za pečenje.
I saveti za kraj…
A sada nešto veoma važno: istopite i dobro zagrejte kašiku masti, pa prelijte pite u plehu. Ako ne zacvrči, slabo ste vi to zagrejali… Mora sve da pršti!
Pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 220 stepeni.
Uživajte!
(danubeogradu.rs)