Festival testa, testenine i hleba Testival, skraćeno nazvan Festival Testival 2020, održaće se u Beogradu 29. februara i 1. marta 2020. godine u Dorćol Platzu.
Ovaj festival zamišljen je sa ciljem da u fokusu budu mali proizvođači tradicionalne hrane, a glavni cilj je da se sačuva bogato nasleđe kulture ishrane, uz uvažavanje različitih uticaja koji su od davnina učinili srpsku kuhinju raznovrsnom i posebnom.
Festival Testival je spontana reakcija i logičan nastavak saradnje sa ekipom koja je osmislila i realizovala projekat izdavanja knjige o tradicionalnoj srpskoj kuhinji, Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje, na čelu sa autorom, Miodragom Ilićem.
– Plan i ideja festivala je da objedini ponudu zanatski rađenog testa, testenine i hleba. Fokus će biti na malog proizvođača. Naravno, tu se misli na sve proizvode od testa: pite, kolače, hlebove, proje… Mi ne bismo želeli da to bude festival samo izložbenog i prodajnog karaktera, na koje smo svi već navikli, već da se posetiocima omogući da uživo, prateći interesantne interaktivne radionice, vide i nauče nešto novo, družeći se sa profesionalnim predavačima. Svoju šansu da predstave svoja znanja imaće i iskusne domaćice – kaže Dejan Ilić, menadžer Testivala a inače profesionalni kuvar i vicešampion sveta u karvingu.
Osim izložbenog dela Festivala, u dva dana biće predstavljeno više od 10 različitih edukativnih radionica i predavanja, koje će voditi profesionalni kuvari, zanatski proizvođači testa i testenine, zaljubljenici u hranu i dobru kapljicu.
Izvor: blic.rs