Iakočokolada ima velike količine magnezijuma na 100 grama, dve kocke čokoladepokrivaju samo četiri odsto dnevnih potreba čoveka ali dovoljno da utiče nabolju funkciju mišića, odnosno smanjivanje grčeva, a daju osećaju opuštenosti,što je dobro protiv stresa, kao i osećaj odmaranja.
Međutim,sva ta svojstva se odnose na crnu čokoladu, ne mlečnu ili belu ili sa dodacimaradi lepšeg ukusa.
Ranijaistraživanja navode da crna čokolada smanjuje rizik od srčanog ili moždanog udaraza skoro 40 odsto. Utvrđeno je da ljudi koji su svakog dana jeli po šest gramačokolade, ili jednu kocku čokolade, imali 39 odsto manje šanse da dožive srčaniili moždani udar.
Američkiprofesor medicine na Univerzitetu u Koloradu i predsednik američke kardiološkeasocijacije Robert Ekel upozorio je međutim da studije o dobrobiti čokolade nepredstavljaju preporuku ljudima da jedu više čokolade.