Čuveni kuvar govori o svojoj novoj knjizi ‘Pet sastojaka’ i o tome koje bi namirnice poneo u izgnanstvo – sasvim očekivano, opredelio se za najvažnije elemente mediteranske kuhinje
Slavni britanski kuvar Džejmi Oliver napisao je novu knjigu koja je na putu da postane planetarni hit, ne samo zbog njegovog imena već i zbog izuzetno svežeg pristupa kulinarstvu. U svojim dosadašnjim delima Džejmi Oliver je postepeno došao do stava da je za većinu dobrih jela potrebno i dovoljno 15 minuta predanog rada, a u novoj knjizi, pod nazivom 5 Ingredients – Quick & Easy Food, Oliver se posvetio jelima koja imaju samo pet sastojaka!
U intervjuu za Irish Times Džejmi Oliver kaže da je ova knjiga izuzetno jednostavna:
– Trebalo mi je dvadeset godina da dođem do ovako jednostavne knjige. Imate pet sastojaka, evo kako ćete lako i brzo kuvati sa njima. To nije raketna nauka, to nije neka velika, mudrijaška ideja, ali sam njome jako zadovoljan – govori Oliver koji dodaje da mu je cilj da savremenim, stalno zauzetim ljudima približi radost kuvanja.
– U savremeno doba najveći izazov kuvanja leži u nabavljanju namirnica. To ume da bude noćna mora. Nisam toliko ponosan da ponekad ne upotrebim već pripremljenu namirnicu u tegli. Da, kuvanje treba da bude okrenuto svežim namirnicama koje sami pretvaramo u ukusnu hranu, ali ako ponekad upotrebimo gotove stvarčice u teglicama, razne čatnije i slične stvari – kul, to je normalno, to je stvaran svet – kaže Džejmi Oliver.
Oliver kaže da je nastanak ove knjige koincidirao sa njegovom odlukom da iz svoje karijere odbaci sve viškove koji ga opterećuju:
– Ne odbijam nijedan posao koji je posvećen povezivanju ljudi sa hranom, bez obzira na formu tog posla. Volim tu svoju osobinu, ali ona me čini ludakom. Sa četrdeset godina imao sam ogromne uspehe i ogromne neuspehe, ne samo finansijske, kao i divovsku obavezu brige za dobrobit 5.000 zaposlenih ljudi u godinama recesije. U poslednje vreme sam ponovo izumeo sebe i otkrio novi fokus u životu. Odbacio sam sve što je suvišno – govori čuveni kuvar.
Na pitanje novinara koje bi namirnice poneo na pusto ostrvo, Džejmi Oliver ostao je dosledan svojoj ljubavi prema mediteranskoj hrani:
– Na pusto ostrvo poneo bih ekstra devičansko maslinovo ulje, limunov sok, čili papričice i sveže bilje. Ne znam tačno koje, ali to bi verovatno bio ruzmarin i bosiljak – naveo je kuvar svojih pet omiljenih sastojaka. On je rekao i koje bi stvari neprehrambene prirode poneo u izgnanstvo:
– Poneo bih rukopise svojih knjiga. Takođe, spakovao bih jedan rukom pisani kuvar iz šesnaestog veka kome se uvek vraćam, zato što je to neverovatna mešavina kuhinje i farmakologije. Obožavam to što u tom kuvaru između kuvanja i medicine nema nikakve razlike. Ne bih pošao bez svog odela sa venčanja, iako mi više ne stoji dobro. Poneo bih tučak i avan koje koristim celog života. I tu bi još bila i slika na kojoj je predstavljena moja supruga i koju je jedan slikar izradio za njen četrdeseti rođendan – govori britanski šef.
Izvor: www.vinoifino.rs