Mnoge domaćice sa zadovoljstvom pripremaju zimnicu od voća i povrća koristeći stare i proverene recepte naših baka. Zato će neke od njih već sada početi da čuvaju sezonsko voće za zimu, bilo zamrzavanjem, sušenjem ili u vidu džemova, marmelada ili pekmeza.
Džem od dudinja
Potrebno je:
- 1 kg belih dudinja
- 500 gr šećera
- malo limontusa
Priprema:
Dudinje oprati i propasirati, pa dobijen sok spustiti u gusto ukuvan sirup od šećera sa čašom vode. Po ukusu zakiseliti limontusom i kuvati sve dok masa ne počne da se zgušnjava. Vruć džem sipati u tegle, a povezati kada se sasvim ohladi.
Džem od južnog voća
Potrebno je:
- po 1 kg pomorandži i limuna
- nekoliko kivija
- 2 kg šećera
Priprema:
Pomorandže i limun dobro oprati četkicom, potpiti u vodu i ostaviti da stoji 3 dana – svakodnevno menjati vodu. Zatim polovinu oljuštiti, pa iseći zajedno s korom, spustiti u gusto ukuvan sirup od šećera i dve čaše vode i kuvati petnaestak minuta.
Zatim dodati oljušten i na kolutove isečen kivi i kuvati džem dok ne počne da se želira. Vruć sipati u zagrejane tegle.
Marmelada od vinogradarskih breskvi
Potrebno je:
- 2 kg breskvi
- 1 kg šećera
- kesica vinobrana ili konzervansa
Priprema:
Breskve oprati, oljuštiti, izvaditi koštice i iseći na komade. Poređati u duboku šerpu i posuti šećerom. Ostaviti ih tako tri sata, a zatim kuvati na jakoj vatri. Kada se marmelada zgusne, sipati u prethodno pripremljene, zagrejane tegle. Posuti vinobranom ili konzervansom i složiti na određeno mesto.
Izvor: vesti.mojauto.rs