AAH! Blog

Domaći recepti za pravljenje džemova, marmelada i pekmeza

Mnoge domaćice sa zadovoljstvom pripremaju zimnicu od voća i povrća koristeći stare i proverene recepte naših baka. Zato će neke od njih već sada početi da čuvaju sezonsko voće za zimu, bilo zamrzavanjem, sušenjem ili u vidu džemova, marmelada ili pekmeza.

Džem od dudinja

Potrebno je:

  • 1 kg belih dudinja
  • 500 gr šećera
  • malo limontusa

 

Priprema:

Dudinje oprati i propasirati, pa dobijen sok spustiti u gusto ukuvan sirup od šećera sa čašom vode. Po ukusu zakiseliti limontusom i kuvati sve dok masa ne počne da se zgušnjava. Vruć džem sipati u tegle, a povezati kada se sasvim ohladi. 

Džem od južnog voća

Potrebno je:

  • po 1 kg pomorandži i limuna
  • nekoliko kivija
  • 2 kg šećera 

 

Priprema:

Pomorandže i limun dobro oprati četkicom, potpiti u vodu i ostaviti da stoji 3 dana – svakodnevno menjati vodu. Zatim polovinu oljuštiti, pa iseći zajedno s korom, spustiti u gusto ukuvan sirup od šećera i dve čaše vode i kuvati petnaestak minuta.

Zatim dodati oljušten i na kolutove isečen kivi i kuvati džem dok ne počne da se želira. Vruć sipati u zagrejane tegle. 

Marmelada od vinogradarskih breskvi

Potrebno je:

  • 2 kg breskvi
  • 1 kg šećera
  • kesica vinobrana ili konzervansa

Priprema:

Breskve oprati, oljuštiti, izvaditi koštice i iseći na komade. Poređati u duboku šerpu i posuti šećerom. Ostaviti ih tako tri sata, a zatim kuvati na jakoj vatri. Kada se marmelada zgusne, sipati u prethodno pripremljene, zagrejane tegle. Posuti vinobranom ili konzervansom i složiti na određeno mesto.

 

Opširnije pročitajte OVDE.

Izvor: vesti.mojauto.rs

Shopping Basket