VEOMA LEPO NA OKO, IZUZETNO UKUSNO, DOSTUPNO, ATRAKTIVNO I VEOMA ZDRAVO. JOŠ NISTE PROBALI JELA SA CVETOVIMA? NE ČASITE, TRK U BAŠTU ILI NA PIJACU!
Plavo, žuto, crveno, ljubičasto, mirišljavo, ljutkasto, gorkasto… Cveće kao hrana je u trendu, jer, zaista, može li išta toliko osvežiti tanjir kao cveće? Vedre boje cvetova i ogromna paleta ukusa omogućavaju njihovo korišćenje u hiljadama recepata čiji autori teže sasvim savremenom cilju da hrana bude u što većoj meri odraz prirode. Danas ćete sitnim cvetovima ukrašna jela jela naći čak i u osrednjim restoranima u unutrašnjosti, dok veliki šefovi kao što je Kei Kobajaši prave jela koja i ukusima i bojama podsećaju na prave letnje bašte u cvatu.Međutim, cveće na tanjirima nikako nije samo prolazna i moda i instagramični hipsterski trend! Pre „ofanzive“ bilja sa američkog kontinenta koja je, nakon Kolumba, preplavila Evropu obiljem ukusa i boja, još su srednjovekovni kuvari koristili cveće da jelima daju dodatne, intenzivne slojeve aroma, a zalogaji poput pohovanog cveta zove, salate od bagrema ili cveta tikve punjenog sirom i aromatičnim biljem nisu bili ni malo retki kao deo tradicionalne sezonske trpeze od Panonije do Mediterana, pa i dalje, širom Evrope.U savremeno doba, kada se teži „održivom kuvanju“ u skladu sa prirodom i smenama godišnjih doba, ideja o kuvanju sa cvećem ponovo dobija na značaju. Jedan od predvodnika ovog trenda je Mič Bačer, šefica i poznavalac bilja koja je objavila bestseler Kuvanje sa cvećem. U predgovoru za ovu knjigu neverovatne vizuelne lepote Mič Bačer rekla je da cveće svakom jelu daje posebnu magiju:- Cveće dodaje boju, kompleksnost i ono što ja zovem ‘šta-li-je-unutra’ faktor. Cvetovi su puni hranljivih supstanci i čuvaju zdravlje. Ne morate biti briljantan baštovan ili školovani šef da biste kuvali sa cvećem: kada jednom počnete to da radite, počinjete da shvatate da su jestive latice svuda oko nas i da ih je veoma lako koristiti – napisala je Bačer.Broj cvetova koji se mogu koristiti u kuvanju daleko prevazilazi mogućnost bilo kog magazina, pa i čitave knjige. Zato ovde pišemo o cveću dostupnom i na našem tržištu. Cvetovi koji rastu svuda oko nas i predstavljaju besplatnu hranu koja svake godine čeka da je uberemo i stavimo na trpezu. Takođe, jestivi cvetovi danas se prodaju i na boljim pijačnim tezgama, kao i u dobro opremljenim supermarketima.HIBISKUSAromatični, egzotični hibiskus poznat je širom sveta, a naročito u suptropskim zonama u kojima se ovaj cvet koristi kao dodatak desertima ili kao osnovni sastojak izuzetno ukusnog sirupa. U Meksiku je sušeni hibiskus veliki delikates i rado se koristi kao jestivi ukras na slatkišima ili kao glavni sastojak soka izvanredno osvežavajućeg ukusa. Takođe, nijedna poseta zemljama Bliskog istoka, naročito Egiptu, nije kompletna bez probanja veoma snažnog „karkade“ čaja čiji se ukus zauvek pamti.
Što se jela sa hibiskusom tiče, Meksiko je zemlja u kojoj se ovaj cvet koristi kao kontrast aromama zelene salse, korijandera, crnog luka i ananasa, u takosima poznatim po imenu „tacos de Jamaica“. Izvanredan je i u salati sa crvenim grejpfrutom, avokadom, mirođijom i svežom nanom, kao i u svim drugim jelima kojima želimo dodati raskošni, sveži ukus koji pomalo podseća na brusnice.NEVENNeven, jednostavan žuti cvet poznat širom planete, daće svakom jelu i ukus i intenzivnu boju. Naravno, potrebno je da se odabere cveće koje nije tretirano fungicidima i drugim sredstvima koja nevenu daju lepotu ali ga čine neprikladnim za jelo, i stoga je najbolje pronaći privatni izvor neprskanog cveta – što, zapravo, važi za sve cvetove o kojima govorimo u kulinarskom kontekstu. Neven se može koristiti poput šafrana, u jelima sa pirinčem kojima želimo da dodamo malo letnjeg šarenila.
Jedno od jela koje će zaista istaknuti ukus nevena jeste i rustična krompir salata, napravljena sa mladim krompirima, svežim vlašcem i peršunom, laticama nevena, crnim biberom i hladno ceđenim maslinovim uljem: od temeljnog ukusa do neobične prezentacije, ova krompir salata biće odličan pratilac jačih jela od mesa ili ribe. Još jedan, nešto egzotičniji način za stavljanje nevena u prvi plan je i pravljenje rolnica od pirinčanog papira, u koje se, uz latice nevena i klice pasulja, stavljaju krastavci i šargarepe isečeni na žilijen i lako sotirani u mešavini soja sosa, đumbira, smeđeg šećera, belog luka i skroba.CVET TIKVICEOvaj delikatan cvet suvereno stoji na vrhu liste najukusnijih jestivih cvetova koji se mogu naći na našem podneblju. U Italiji je cvet tikvice mnogo zastupljeniji na jelovniku nego kod nas, ali se i ovde može pronaći u bolje opremljenim prodavnicama voća i povrća, i ponekad na pijacama, pod uslovom da poznajete prodavca! Cvet traje jako kratko, pa čak i uz čuvanje u frižideru, u hermetički zatvorenoj kesici, već posle 2-3 dana biće potpuno neupotrebljiv. Ova njegova efemernost, uz prirodnu lepotu i raskošan ukus, čini svaki obrok sa cvetom tikvice pravom gurmanskom svetkovinom.
Pročitajte više na: www.vinoifino.rs